Verkkouutiset

Vladimir Putin. AFP / LEHTIKUVA / GAVRIIL GRIGOROV

USA: Venäjän ydinaseen käyttö epätodennäköistä, mutta uhka kohonnut

Yhdysvallat uskoo, että on epätodennäköistä, että Putin käyttää ydinasetta Ukrainassa.

Yhdysvaltain viranomaiset uskovat CNN:n mukaan, että todennäköisyys sille, että Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttäisi taktista ydinasetta Ukrainassa on ehkä korkein sitten Venäjän hyökkäyksen alun helmikuussa, mutta se ei silti ole todennäköistä.

Useiden lähteiden mukaan uhka on varmasti koholla verrattuna vuoden alkuun. Yhdysvallat on viime kuukausina varoittanut Venäjää yksityisesti, ettei se ottaisi tällaista katastrofaalista askelta.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole merkkejä siitä, että Venäjä suunnittelee välittömästi niiden käyttöä ja yleinen arvio ei ole muuttunut, eräs tiedustelutietoihin perehtynyt lähde sanoi CNN:lle.

Viranomaiset ovat pitkään uskoneet, että Putin turvautuisi ydinaseeseen vain, jos hänen oma asemansa on uhattuna tai jos hän näkisi eksistentiaalisen uhan Venäjälle valtiolle.

Jotkut venäläiset sotilasanalyytikot uskovat, että Putinin liikekannallepanokäsky voi itse asiassa vähentää lyhyen aikavälin riskiä taktisen ydinaseen käytöstä, koska liikekannallepan pidentää hänen kykyään kestää tavanomaista sotaa.

Yleinen käsitys Yhdysvaltain hallituksessa on uutiskanavan mukaan se, että uhka on suurempi kuin ennen, perustuu ensisijaisesti Putinin retoriikkaan eikä mihinkään kovaan tiedustelutietoon siitä, että Venäjä harkitsee ydinvaihtoehtoa vakavasti.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS