Verkkouutiset

Saksalainen Marder-rynnäkköpanssarivaunu harjoituksessa. Arkistokuva. / Bundeswehr / Marco Dorow

Ukrainan tueksi kymmeniä uusia rynnäkkövaunuja

Bradley- ja Marder-vaunujen lisäksi puolustajille toimitetaan lisää ilmatorjuntajärjestelmiä.

Saksa ja Yhdysvallat ilmoittavat lähettävänsä Ukrainan avuksi rynnäkköpanssarivaunuja, joiden uskotaan lisäävän maan asevoimien taistelukykyä merkittävästi.

Deutsche Wellen mukaan Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelivat asiasta puhelimitse torstaina. Ukraina on pyytänyt tukijoiltaan jo pitkään rynnäkköpanssarivaunuja ja taistelupanssarivaunuja, mutta maalle on toimitettu tähän mennessä vain kevyempiä miehistönkuljetusvaunuja.

Olaf Scholz on aiemmin vedonnut siihen, etteivät muutkaan maat ole toimittaneet Ukrainalle vastaavaa kalustoa.

Yhdysvallat toimittaa Ukrainaan arviolta noin 50 Bradley-vaunua ja Saksa noin 40 Marder-vaunua. Ukrainalle toimitetaan lisäksi uusia ilmatorjuntajärjestelmiä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti keskiviikkona lähettävänsä Ukrainalle AMX-10 RC -taisteluajoneuvoja. Kyseessä on tiedustelutehtäviin käytetty kevyt ”tankintuhoaja”, joka on varustettu 105 millimetrin tykillä ja kahdella konekiväärillä.

Tavoitteena on varautua mahdolliseen Venäjän keväthyökkäykseen.

– Ukrainan rintamatilanne on tällä hetkellä ratkaisevassa vaiheessa. Venäjä yrittää terrorisoida väestöä lennokkihyökkäyksillä, jotka ajoittain osuvat Kiovaan asti, mutta Ukraina voi myös aloittaa uuden vastahyökkäyksen, Ranskan asevoimaministerin neuvonantaja sanoo Politicolle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS