Verkkouutiset

Ukrainalaisjoukkoja Bakhmutissa Itä-Ukrainassa torstaina. LEHTIKUVA/AFP Yasuyoshi Chiba

Ukrainan puolustusministeri: Taistelu kestää täydelliseen voittoomme asti

Oleksiy Reznikovin mukaan Venäjä oli kärsinyt 9. toukokuuta mennessä strategisen tappion.

– Moskova suunnitteli Ukrainan antautuvan muutamassa päivässä. Monet lännessä olivat samaa mieltä. Kreml toivoi saavansa voimaan uuden venäläisen hallinnon maallemme parissa viikossa. Puolustajamme, koko Ukrainan kansa torjuivat hyökkääjät ja tekivät tyhjäksi nämä suunnitelmat, Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikov kirjoittaa Facebookissa.

– Sitten alkoi uusi, niin kutsuttu jakso ”toukokuun 9. päivään”. Kärsittyään valtavia tappioita ja tappion Kiovan lähellä, kykenemättä saavuttamaan mitään strategista tavoitetta, venäläiset joukot muuttivat taktiikkaansa.

– He pakenivat Zhytomyrin, Kiovan, Tšernihivin ja Sumyn alueilta ja asettivat uudet tavoitteet valloittaa Etelä- ja Itä-Ukraina. Mutta jälleen kerran näin ei tapahtunut. Sotilaidemme sankaruuden, ukrainalaisten yhtenäisyyden ja kansainvälisen tuen ansiosta Ukraina on kestänyt, Reznikov jatkaa.

Puolustusministerin mukaan siten Venäjä oli kärsinyt 9. toukokuuta strategisen tappion.

– Se ei ollut onnistunut tuhoamaan Ukrainan valtiota sotilaallisella väliintulolla ja järjestämään vallanvaihdosta venäläisen nukkehallituksen hyväksi. Pakotimme Venäjän vähentämään tavoitteidensa mittakaavan operatiiviselle ja taktiselle tasolle.

– Tämän vuoksi olemme siirtymässä uuteen, pitkään sodan vaiheeseen. Sen voittamiseksi meidän on suunniteltava resurssit huolellisesti, vältettävä virheitä ja jaettava voimamme siten, että vihollinen lopulta murtuu, Reznikov kirjoittaa.

Hän toteaa kaikille olevan selvää, että Venäjä ohittaa resursseissa huomattavasti Ukrainan.

– Helmikuun 24. päivän jälkeen emme kuitenkaan valmistautuneet puolustamaan maatamme viikkoa, kuukautta tai vasta 9. toukokuuta. Meillä oli täydellinen luottamus asevoimiimme ja ymmärsimme, että taistelu kestäisi kauan – täydelliseen voittoomme asti.

Reznikovin mukaan ukrainalaiset ymmärsivät myös, että nykyiset neuvostovalmisteisten aseiden varastot ehtyisivät nopeasti korkean intensiteetin sodankäynnissä.

– Jouduin joka päivä kasvokkain tapaamisissa kumppanimaiden puolustusministerien kanssa systemaattisesti selittämään, että Ukraina tarvitsee raskaita aseita – lentokoneita, tykistöä, panssarivaunuja ja panssaroituja ajoneuvoja. Länsimaisen standardin ja kaliiperin mukaisia Nato-aseita.

Reznikovin mukaan hänen pääargumenttinsa oli, että Ukraina puolustaa koko Eurooppaa ja Ukrainan puolustuksen tehostaminen on Naton itäsiiven vahvistamista.

– Lopulta tapahtui tektoninen muutos. Ukraina on saavuttanut kuukaudessa yhdentymispolun puolustusalalla, jota se ei olisi kyennyt toteuttamaan 30 vuodessa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS