Verkkouutiset

Ukrainan presidentti: Venäjä on uhka kaikille naapureilleen

Kremlin pyrkimyksiä ei Petro Poroshenkon mukaan pysäytä pehmeys, vaan päättäväinen vastarinta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko osallistuu tällä viikolla kymmenien muiden valtionpäämiesten tavoin YK:n yleiskokouksen avajaisviikolle New Yorkissa.

Kokouksessa käyttämästään puheenvuorosta merkittävän osan Poroshenko omisti Venäjälle. Siinä hän varoitti unohtamasta, mistä vuonna 2014 alkaneessa ja edelleen jatkuvassa Ukrainan sodassa on kysymys.

– Ukraina teki suvereenin päätöksen valita oma tiensä ja edistää vapaata maailmaa, joka perustuu demokraattisiin arvoihin ja sääntöihin. Tästä päätöksestä Venäjä rankaisee Ukrainaa. Se tappaa, raunioittaa koteja ja valehtelee teollisessa mittakaavassa. Se uskottelee, että Ukraina samoin kuin Georgia ovat hyökänneet itse itseään vastaan, hän totesi.

– Tiedämmekö, mikä Venäjän naapurimaista ”hyökkää itse itseään vastaan” seuraavaksi vai puuduttaako maailma itsensä siinä toivossa, että seuraavaksi ei ole minun vuoroni?

Pehmeys ei Venäjää pysäytä

Poroshenkon kehotti viimeistään nyt ymmärtämään, että Kreml ei luovu aggressiivisesta laajentumispolitiikastaan, ellei kansainvälinen yhteisö asetu yhtenäisenä rintamana sitä vastaan, ja ellei kansainvälisen oikeuden vastaisista toimista rangaista.

Lepyttely tai yritykset vastata vaikeisiin ongelmiin näennäisen helpoin tilapäisratkaisuin ovat hänen mukaansa osoittautuneet käyttökelvottomiksi kiristyneessä kansainvälisessä tilanteessa.

– On tullut todistetuksi, että vaikeneminen silloin, kun kansainvälisiä normeja rikotaan, ei estä sitä, vaan rohkaisee rikoksentekijää jatkamaan tuhoisaa politiikkaansa, hän sanoi.

– Juuri teidän hiljaisuuttanne Kreml käyttää aseena Ukrainaa vastaan – ja lopulta meitä kaikkia vastaan.

Jos jonkin valtion sallitaan toimivan ikään kuin kansainväliset normit ja rajoitteet eivät sitä koskisi, seuraukset ovat Poroshenkon mukaan tuhoisat.

– Ellei vastareaktio ole vahva ja yhtenäinen, vastuuton ja itsekäs toimija turvautuu lisäeskalaatioon, synnyttää uusia kriisejä, nostaa panoksia ja kiristää muita maita – jopa kansainvälisiä järjestöjä, hän varoitti.

YK-operaatio Donbassiin

Ukrainan suunnalla Venäjän sotilaalliset toimet ovat Poroshenkon mukaan edenneet uuteen vaiheeseen.

– Miehitettyään Krimin se tähtää nyt Ukrainan ja Venäjän välissä sijaitsevan Asovanmeren haltuunottoon. Kun Venäjä oli ensin rakentanut laittomasti sillan yli Kertšinsalmen, se alkoi systemaattisesti häiritä ukrainalaisten ja ulkomaisten alusten vapaata merenkulkua salmen läpi, hän totesi.

– Tällaiset brutaalit toimet on tuomittava laittomina ja YK:n merioikeusyleissopimuksen vastaisina. Ne edellyttävät voimakkaita vastatoimia, kuten tarkistettua pakotepolitiikkaa ja muita kohdistettuja toimia.

Poroshenko muistutti pyytäneensä jo huhtikuussa 2015, että YK asettaisi rauhanturvaoperaation Itä-Ukrainaan.

– Kun YK oli epäonnistunut Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen ennaltaehkäisyssä, olimme silti toivoneet, että se auttaisi konfliktin ratkaisemisessa lähettämällä YK:n valtuuttaman monikansallisen rauhanturvajoukon miehitettyyn Donbassiin.

Aihe on Poroshenkon mukaan edelleen ajankohtainen. YK-operaatiolla tulisi hänen mukaansa olla vahva mandaatti ja laaja vastuualue rauhan palauttamiseksi Itä-Ukrainaan. Olennaista on, että alueelle ei saa muodostua uutta jäätynyttä konfliktia ja että miehitysjoukot poistuvat Donbassista.

LUE MYÖS:
Huippudiplomaatti: Venäjä hyökkää nyt Ukrainaa vastaan uudella tavalla
Ukrainassa tiedustelu-upseerien murha-aalto: ”Osa Venäjän hybridisotaa”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)