Verkkouutiset

Ukrainassa tiedustelu-upseerien murha-aalto: ”Osa Venäjän hybridisotaa”

Verkkouutisten haastattelema everstiluutnantti vannoo kostoa viholliselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskiviikkoaamuna autopommi surmasi Ukrainan asevoimien korkea-arvoisen tiedustelu-upseerin keskellä maan pääkaupunkia Kiovaa.

Myöhemmin samana päivänä toinen tiedustelueversti menehtyi ajoneuvon räjähdyksessä Illinivkan kylässä Itä-Ukrainassa noin 25 kilometrin etäisyydellä etulinjasta. Molempia Ukrainan perustuslain päivän aattona tapahtuneita attentaatteja tutkitaan terroritekoina.

Kiovan iskussa surmansa saanutta erikoisjoukkojen everstiä Maksim Shapovalia on luonnehdittu yhdeksi Ukrainan sotilastiedustelun ansioituneimmista upseereista. Illinivkassa kuollut Juri Voznyi oli viranomaistietojen mukaan palvellut vastavakoilutehtävissä Ukrainan tiedustelupalvelussa SBU:ssa.

– Molemmat upseerit olivat ensiluokkaisia ammattilaisia, Ukrainan asevoimien yleisesikunnan päällikön avustaja, everstiluutnantti Andrii Dyda sanoo Verkkouutisille antamassaan kommentissa.

– Heidän kollegansa tulevat maksamaan viholliselle samalla mitalla.

Kumpikin attentaatti on Dydan mukaan syytä nähdä osana Venäjän hybridisotaa Ukrainaa vastaan. Myös syytäjäviranomaiset kertovat löytäneensä todisteita Venäjän kädenjäljestä.

Etenkin Shapovalin murhan kerrotaan järkyttäneen syvästi kansallisen juhlapäivän viettoon valmistautuvia ihmisiä Kiovassa, jonne Itä-Ukrainan sodan väkivaltaisuudet eivät yleensä ole ulottuneet.

”Ohitimme pelon”

Ukrainalaisissa tiedotusvälineissä keskiviikon iskut on liitetty tapahtuneeseen eversti Oleksandr Kharaberiushin surmaan. Yhtenä SBU:n menestyksekkäimmistä vastavakoilu-upseereista pidetty Kharaberiush menehtyi autonsa alle asennetun kaukolaukaistavan miinan räjähdykseen strategisesti tärkeässä Mariupolin satamakaupungissa maaliskuun lopulla.

Euromaidan Press -verkkojulkaisun mukaan tiedustelu-upseerien surmissa on yhtymäkohtia myös ainakin kahteen muuhun äskettäiseen korkean profiilin murhaan Ukrainassa. Heinäkuussa 2016 valkovenäläistaustainen journalisti Pavlo Sheremet menehtyi auton räjähdyksessä. Maaliskuussa maanpakoon Ukrainaan siirtynyt entinen venäläiskansanedustaja Denis Voronenkov ammuttiin kylmäverisesti kiovalaisen loistohotellin edustalla.

Sekä Sheremet että Voronenkov tunnettiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja tämän hallinnon leppymättöminä kriitikoina.

Myös Ukrainan sisäministerin neuvonantajana toimiva kansanedustaja Anton Herašenko näkee Euromaidan Pressin mukaan murhissa yhtenäisen kädenjäljen. Hän viittaa myös itseään vastaan valmisteltuun salamurhahankkeeseen, jonka SBU kertoo tammikuussa estäneensä.

SBU:n mukaan Herašenko oli niin ikään tarkoitus surmata autonsa alle asetetulla pommilla. Tiedustelupalvelu sanoo, että murhahanke oli suunniteltu Venäjän federaation maaperällä ja sitä myös johdettiin sieltä.

Murhien yhtenä todennäköisenä motiivina on ukrainalaislähteiden mukaan pyrkimys luoda lamauttavaa pelkoa. Verkkouutisten haastatteleman everstiluutnantti Dydan mukaan se on kuitenkin turha toivo.

– Ohitimme luonnollisen pelon vihollista kohtaan jo vuoden 2014 keskivaiheilla, hän toteaa.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA

Lue myös:

Taistelut Itä-Ukrainassa kiihtyvät jälleen – ”Mariupolin satamakaupunki uhattuna”

Hän paljastaa Venäjän salaiset sodat – tapasimme Ukrainan mystisen vapaustaistelijan

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)