Verkkouutiset

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ojentamassa kunniamerkkiä naissotilaalle. AFP/LEHTIKUVA/HANDOUT

Ukrainan presidentti vastahyökkäyksestä: Vailla ilmatukea suuri määrä sotilaita kuolee

Ukraina on valmis aloittamaan kauan odotetun vastahyökkäyksen sodassa Venäjää vastaan.

– Uskon, että tästä päivästä lähtien olemme valmiita tekemään sen. Haluaisimme tiettyjä asioita, mutta emme voi odottaa sitä kuukausia, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi The Wall Street Journalille lauantaina.

Presidentti sanoi uskovansa vastahyökkäyksen onnistuvan, mutta ei ole varma, kuinka kauan se kestää.

– Kaikki tietävät erittäin hyvin, että mikä tahansa vastahyökkäys maailmassa vailla ilmatilan hallintaa on erittäin vaarallista. Kuvittele, miltä sotilaasta tuntuu, kun hän tietää, ettei hänellä ole ”kattoa” ja hän ei voi ymmärtää, miten naapurilla on, Zelenskyi sanoi viitaten kampanjaansa saada Nato-mailta F-16-hävittäjiä.

Zelenskyi tunnusti Venäjän ylivoiman taivaalla ja totesi ilmasuojan puutteen tarkoittavan, että ”suuri määrä sotilaita kuolee vastahyökkäyksen aikana”.

– Jos kaikki tietävät, että tarvitsemme suojaa taivaallemme, niin mikä ongelma nykyaikaisten suihkukoneiden toimittamisessa (meille) on? Mikä on ongelma, hän kysyi.

Zelenskyi sanoi myös ymmärtävänsä, että Ukraina ei pystyisi liittymään Natoon, kun sen sota Venäjää vastaan on käynnissä.

– Emme halua olla Naton jäsen sodan aikana. Nyt on liian myöhäistä. Meidän olisi pitänyt jo olla siellä.

Kaikki Naton liittolaiset ovat yhtä mieltä siitä, että Ukrainasta tulee allianssin jäsen, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi torstaina ennen allianssin seuraavaa huippukokousta, joka pidetään Vilnassa 11. ja 12. heinäkuuta.

Zelenskyi toivoo saavansa huippukokouksessa lupauksen siitä, että Ukraina voi liittyä Natoon sodan jälkeen.

– Jos jotkin maat eivät näe meitä Natossa emmekä saa signaalia Vilnassa, ei mielestäni ole mitään järkeä että Ukraina olisi tässä huippukokouksessa, hän sanoi.

Kun Zelenskyiltä kysyttiin, uskooko hän, että signaali annetaan, hän vastasi:

– En tiedä. Rehellisesti, en tiedä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)