Verkkouutiset

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. LEHTIKUVA/AFP Genya Savilov

Ukrainan presidentti vaatii Venäjän julistamista terroristivaltioksi

Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä asettaa kymmeniä maita ruokakriisin vaaraan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Yhdysvaltain senaattoreita lauantaina ja vaati, että Venäjä tunnustettaisiin virallisesti terroristivaltioksi.

– Kävin tänään neuvotteluja Yhdysvaltain senaattorien valtuuskunnan kanssa, jota johti senaatin republikaanien vähemmistöjohtaja Mitchell McConnell Kiovassa. Uskon, että tämä vierailu osoittaa jälleen kerran valtiollemme antaman kahden puolueen tuen vahvuuden, Ukrainan ja Amerikan kansojen välisten siteiden vahvuuden, hän sanoi.

Zelenskyin mukaan tapaamisessa keskusteltiin myös Yhdysvaltain tuesta Ukrainalle ja Venäjän vastaisten pakotteiden kiristämisestä.

– Olen kiitollinen historiallisesta päätöksestä uudistaa Lend lease -ohjelma. Vaadin Venäjän virallista tunnustamista terroristivaltioksi, Zelenskyi sanoi CNN:n mukaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti Lend- lease -lain 9. toukokuuta. Laki helpottaa sotatarvikkeiden lähettämistä Ukrainalle ja hyväksyttiin kahden puolueen enemmistöllä kongressissa.

Lainsäädäntö antaa Bidenille paljon laajemmat valtuudet auttaa Ukrainaa puolustautumaan Venäjää vastaan ja määrittelee, kuinka Yhdysvallat voi toimittaa aseita Ukrainaan nopeammin.

Ukrainan presidentti korosti iltapuheessaan myös elintarviketurvaa, jota hän sanoi käsittelevänsä päivittäin.

– Yhä useammat maat ympäri maailmaa ymmärtävät, että Venäjä, saartamalla Mustanmeren ja jatkamalla tätä sotaa, asettaa kymmeniä muita maita vaaraan ruokamarkkinoiden hintakriisistä ja jopa nälänhädästä, Zelenskyi sanoi.

– Valtuuskuntamme vahvisti presidentti Zelenskyille, että Yhdysvallat seisoo Ukrainan takana ja tuemme Ukrainaa siihen asti, kun Ukraina voittaa tämän sodan. On ehdottomasti kansallisen etujemme mukaista auttaa Ukrainaa saavuttamaan voitto tässä sodassa sekä auttaa Ukrainaa ja muita maita ehkäisemään hyökkäyssodat ennen kuin ne alkavat, McConnell sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS