Verkkouutiset

Tuhoutuneita taloja Venäjän valtaamassa Popasnassa Itä-Ukrainassa. (Photo by Satellite image 2022 Maxar Technologies/AFP/LEHTIKUVA)

Ukrainan presidentti sotatilanteesta idässä: ”Erittäin vaikea”

Lähes puolet Ukrainan viljan viennistä on pysähdyksissä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lupasi perjantaisessa iltapuheessaan, että Donbasista tulee jälleen ukrainalainen, kertoo CNN.

Hän kutsui nykyistä tilannetta Donbasissa ”erittäin vaikeaksi”, viitaten Venäjän tulivoiman ja joukkojen lisäämiseen alueella.

– Siksi meidän on lisättävä puolustustamme, lisättävä vastarintaamme, ja Donbasista tulee jälleen ukrainalainen. Vaikka Venäjä tuokin kaiken kärsimyksen ja tuhon Donbasiin, rakennamme uudelleen jokaisen kaupungin, jokaisen yhteisön. Todellista vaihtoehtoa ei ole, Zelenskyi sanoi.

Ukraina kehottaa edelleen kansainvälisiä kumppaneita, mukaan lukien Britanniaa, toimittamaan maalle pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmiä (MLRS) Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi.

Lähes puolet Ukrainan viljan viennistä pysähdyksissä

Venäjän saartaessa maan tärkeimmät vientireitit Mustanmeren ja Asovanmeren kautta. Zelenskyi kutsui tilannetta mahdolliseksi ”katastrofiksi” maailmanlaajuiselle elintarviketurvalle.

– 22 miljoonaa tonnia viljaa säilytetään tänään siiloissa. Emme voi toimittaa niitä kansainvälisille markkinoille, missä niitä tarvitaan juuri tällä hetkellä, Zelenskyi sanoi puhuessaan Indonesian ulkopoliittiselle ajatushautomolle perjantaina.

Hän totesi myös, että YK:n arvio siitä, että nälänhätä saattaa koskea tänä vuonna vielä 50 miljoonaa ihmistä, on varovainen arvio

– Nälänhätä ei tule yksin, siihen liittyy aina poliittinen kaaos, joka pahentaa tilannetta, pilaa ihmisten elämää ja luo vaarallisia olosuhteita tavallisille ihmisille. Heinäkuussa, jolloin monet maat käyttävät viime vuoden varastonsa loppuun, tulee ilmeiseksi, että katastrofi on todella tulossa, hän sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS