Verkkouutiset

Ukrainan kidutettujen karmeat tarinat: “Demonitkin ovat parempia kuin separatistit”

Separatistien vangiksi jäänyttä sotilasta kidutettiin viikkotolkulla Donetskissa.

“Separatistit ovat kuin demoneita helvetistiä. Toisaalta uskon, että demonitkin kohtelevat ihmisiä paremmin kuin separatistit”, Donetskilainen Oleh kertoo ukrainalaisen LB:n haastattelussa Euromaidanpressin käännöksen mukaan.

Oleh kertoo palvelleensa Ukrainan sisäisen turvallisuuden joukoissa. Hän ei omien sanojensa mukaan osallistunut koskaan Ukrainan armeijan terrorisminvastaiseen operaatioon.

Oleh pidätettiin hänen ollessaan kotimatkalla Makijivkassa. Hän joutui vanhan koulutuskeskuksensa entisen kokin ilmiantamaksi. Naisesta oli tullut poliisi separatistien noustua valtaan.

“Minut vietiin rakennukseen, joka oli ennen kaupungin syyttäjänvirasto. He alkoivat heti huutaa saaneensa kiinni Ukropin (ukrainalaisista käytetty haukkumanimi). Ympärilleni kerääntyi valtava väkijoukko ja he alkoivat piestä minua”, Oleh sanoo.

Lopulta Oleh vietiin kuulusteltavaksi. Hänen mukaansa kuulustelija oli suurikokoinen tšetšeenitaistelija.

“He kuulustelivat ja hakkasivat minua todella pahasti. Minuun käytettiin sähkölamautinta. Sitten jättiläinen (tšetšeeni) sanoi minulle, että oli luvannut isälleen Ukropin korvan”, Oleh kertoo.

“Hän otti puutarhasakset ja leikkasi loven korvaani. Olin jo hyvästellyt sen, mutta hän päätti olla leikkaamatta sitä irti kokonaan. Hän vain uhkasi minua ja leikkasi irti palasen. Sitten minua hakattiin lisää ja minulle annettiin sähköiskuja.”

Musta univormu oli pahinta

Seuraavaksi “Komistukseksi” kutsuttu separatistitaistelija otti Olehin mukaansa. Komistus oli löytänyt Olehin puhelimesta kuvia, joissa hän poseerasi mustassa sisäministeriön joukkojen univormussa.

“Se on heille kaikkein pahinta”, Oleh muistelee.

Oleh vietiin pihalle ja häntä piestiin lisää. Sitten hänet laitettiin auton takakonttiin ja kuljetettiin useiden tarkastuspisteiden läpi, joilla häntä esiteltiin separatistitaistelijoille ja siviileille.

Lopulta Oleh nostettiin autosta pimeälle pihamaalle ja istutettiin jakkaralle Komistuksen eteen.

“Hän sanoi tietävänsä kaiken minusta ja yksiköstäni ja että me Ukropit emme osaa taistella. Hänen mukaansa osasimme vain juosta”, Oleh kertaa.

Sitten Komistus ampui Olehia kantapäähän.

Komistus vaati Olehia paljastamaan kaikki tietonsa.

”Tai sitten ammun sinua polviin ja teen sinusta ramman”, mies sanoi.

Ampumisen jälkeen Komistus kutsui paikalle naispuolisen lääkärin, joka puhdisti Olehin jalan ja antoi hänelle kipulääkkeitä.

Pidettiin maakuopassa

Separatistitaistelijat heittivät Olehin keskellä pihamaata olevaan puisella kannella peitettyyn kaksi metriä syvään kuoppaan. Olehia käskettiin olemaan liikkumatta kyykyssä ja pitämään kätensä ylhäällä. Jos hän nousisi, heittäisi vartija kuoppaan kranaatin. Oleh sai laskea kätensä vasta aamulla.

“En ollut ensimmäinen. Kuoppa haisi virtsalle ja ulosteille”, Oleh kertoo.

Oleh vietti kuopassa useita päiviä. Hän pääsi syömään ja peseytymään muutaman päivän välein. Hän joi omaa virtsaansa selvitäkseen. Sateella kuoppa täyttyi vedestä.

Eräänä päivänä Olehin toveriksi kuoppaan viskattiin pahoin hakattu alaston nainen käsiraudoissa.

Nainen kertoi Olehille kutsuneensa venäläisiä fasisteiksi pommisuojassa ja joutuneensa sitten vangituksi. Separatistien mukaan nainen oli puolalainen vakooja. Nainen kertoi tulleensa raiskatuksi.

Olehia pidettiin mitä ilmeisimmin jonkinlaisessa pidätyskeskuksessa. Hänen mukaansa samassa paikassa oli monia siviileitä, jotka kärsivät erimittaisia pakkotyörangaistuksia esimerkiksi ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta.

Muun muassa New York Timesin paljastamat tiedot separatistien käyttämistä pakkotyöläisistä tukevat Olehin kertomusta.

Epäiltiin tiedonantajaksi

Oleh kertoo, että hänet vietiin useiden kuopassa vietettyjen päivien jälkeen taas uuden kuulustelijan eteen.

Nyt Olehin epäiltiin osoittaneen Ukrainan armeijan tykistölle kohteita Donetskin alueella. Häntä vaadittiin paljastamaan muita tiedonantajia.

“Minulle annettiin kolme päivää aikaa tunnustaa. Sitten Komistus palasi tšetšeeniryhmän kanssa ja he sanoivat teloittavansa minut. Menin aivan sekaisin. Minulle oli juuri luvattu kolme päivää aikaa”, Oleh muistelee.

Oleh vietiin teloitusryhmän eteen. Laukausta ei kuitenkaan koskaan tullut.

“He vain nauroivat ja heittivät minut takaisin kuoppaan.”

Oleh kertoo nähneensä teloitettuja ukrainalaisvankeja eräänä päivänä jaloitellessaan.

Vapautus

Pitkän vankeuden jälkeen Oleh vietiin pidätyskeskuksen pihamaalle muiden vankien kanssa. Siellä miehille kerrottiin, että heidät vaihdettaisiin Ukrainan ottamiin separatistivankeihin.

LB:n mukaan osa Olehin vankitovereista oli todennäköisesti Ilovaiskin taisteluissa kaapattuja Donbass- ja Dnipro-pataljoonien sotilaita.

“Ajomatka oli pitkä. Meidän vietiin Kamiankan kylään ja meitä käskettiin juoksemaan takaisin Ukrop-idioottiemme luokse”, Oleh sanoo.

Olehin mukaan miehet uskoivat, että heidät vaihdettaisiin tasan kahteenkymmeneen separatistivankiin. Kamiankassa heitä vastaan käveli kuitenkin vain yksi mies.

“Kaksikymmentä vaihdettiin yhteen. En tiedä, kuka hän oli”, Oleh toteaa.

Uusimmat
MAINOS