Verkkouutiset

Ukrainalaiset eivät ole valmiita sovintoon tai rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ukrainalaiset torjuvat neuvottelut – alle viidennes suostuisi luopumaan Krimistä

Enemmistö ukrainalaisista ei usko sovintoon venäläisten kanssa nykysukupolvien elinaikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainalaiset torjuvat ylivoimaisesti rauhanneuvottelut Venäjän kanssa, selviää ZN.UA:n teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselytutkimuksen mukaan 63,9 prosenttia vastaajista ei olisi valmis sodan päättämiseen tähtääviin neuvotteluihin Venäjän kanssa. Neuvotteluja kannatti sen sijaan 23,1 prosenttia vastaajista. 13 prosenttia vastaajista ei osannut vastata kysymykseen.

Tutkimuksesta selviää myös, että ukrainalaiset eivät olisi valmiita luopumaan Krimistä ja niistä Donetskin ja Luhanskin alueista, jotka Venäjä miehitti vuonna 2014. Rauhansopimusta, jossa Ukraina palaisi vain Venäjän suurhyökkäystä edeltäneille rajoille, kannatti vain 17,2 prosenttia vastaajista. Tällaiset ehdot torjui taas 66,8 prosenttia vastaajista. Mielipidettään ei osannut sanoa 17,2 prosenttia vastaajista.

Tulosten analyysissa huomautetaankin, että merkittävä osa neuvotteluihin valmiista ukrainalaisista ei kuitenkaan suostuisi Venäjän vaatimiin laajoihin alueluovutuksiin.

– Viranomaisten onkin taatusti otettava huomioon ukrainalaisten tahtotila, analyysissa todetaan.

Ukrainalaiset eivät myöskään suhtaudu positiivisesti mahdolliseen sovintoon venäläisten kanssa. Tutkimuksen mukaan 36,3 prosenttia ukrainalaisista ei usko, että sovinto venäläisten ja ukrainalaisten välillä olisi enää ikinä mahdollista. 32,2 prosenttia ei taas usko sovinnon olevan mahdollinen nykysukupolvien elinaikana.

Vastaajista 11,9 prosenttia uskoo sovinnon olevan mahdollinen, kunhan Venäjän sotarikolliset tuomitaan ja maa maksaa Ukrainalle korvaukset sodasta. 5,9 prosentin mielestä sovintoon riittäisi se, että venäläiset katuisivat tekojaan. Vain 5,6 prosenttia piti sovintoa mahdollisena välittömästi sodan päätyttyä. 9,9 prosenttia vastaajista ei osannut vastata kysymykseen.

Erityisen vähän sovintoon uskoivat 18-29 -vuotiaat, joista 40,3 prosenttia ei uskonut sovinnon Ukrainan ja Venäjän välillä ollut ikinä mahdollinen. Eniten sovintoon uskoivat taas yli 60-vuotiaat vastaajat, joista vain 32,1 prosenttia ei uskonut lainkaan sovinnon mahdollisuuteen. Tästäkin ikäryhmästä reilu enemmistö, 62,5 prosenttia, ei kuitenkaan pitänyt sovintoa mahdollisena ikinä tai nykysukupolvien elinaikana.

– Tämä ukrainalaisten kanta oli ennustettavissa ja täysin ymmärrettävä. Kun häiriintynyt naapuri juoksee perääsi kirveen kanssa ja rikkoo sillä kaiken ympärillään, on epätodennäköistä, että harkitsisit sovintoa hänen kanssaan, analyysissa linjataan.

Ukrainalaisten negatiivinen suhtautuminen sovintoon heijastuu myös heidän näkemyksiinsä venäläisistä. Tutkimuksen mukaan 34,6 prosenttia ukrainalaisista suhtautuu kaikkiin venäläisiin negatiivisesti. 26,1 prosenttia suhtautuu taas negatiivisesti kaikkiin venäläisiin paitsi niihin, jotka aktiivisesti vastustavat sotaa.

Vastaajista 23,1 prosenttia suhtautuu negatiivisesti vain niihin venäläisiin, jotka kannattavat sotaa. 9,2 prosenttia suhtautuu negatiivisesti vain Venäjän presidentti Vladimir Putiniin ja tämän hallintoon. Sen sijaan kaikkiin venäläisiin suhtautuu positiivisesti vain minimaalinen 1,9 prosentin vähemmistö vastaajista.

Luku on merkittävä, sillä vielä huhtikuussa 2014 Venäjän miehitettyä Krimin 45 prosenttia ukrainalaisista suhtautui positiivisesti venäläisiin. Vuonna 2017, kolme vuotta sodan alkamisen jälkeen, 47 prosenttia ukrainalaisista koki myös suhtautuvansa venäläisiin ”lämpimästi”.

Kyselytutkimuksen suoritti Razumkov Center ja sen virhemarginaali on 2,3 %.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)