Verkkouutiset

Ukrainalaissotilaat laukaisivat kolme Brimstone-ohjusta. /Kuvakaappaus videolta.

Ukrainalaiset laukaisevat älyohjuksen luovasti – video

Brittiläiset Brimstonet ovat erittäin tarkkoja "laukaise ja unohda"-ohjuksia.

Julkisuudessa on julkaistu ensimmäinen video, jossa ukrainalaiset laukaisevat huipputarkkoja itseohjautuvia Brimstone-ohjuksia. Laukaisualustana on neuvostoaikainen GAZ-kuorma-auto.

Iso-Britannia ilmoitti huhtikuussa toimittavansa Ukrainalle Brimstone-ohjuksia. Vaikka niitä ei ole vielä virallisesti luovutettu Ukrainalle, ovat ne jo käytössä.

Ongelmaksi muodostui laukaisualusta. Länsivaltojen armeijat laukaisevat ohjuksen yleensä hävittäjästä, helikopterista, lennokista sekä myös laivoilta. Ilmasta maahan ammuttuna sen kantama on jopa 60 kilometriä, kun taas maasta ammuttuna vain 12 kilometriä.

Ukrainalta kuitenkin puuttuvat Nato-navigointistandardeja vastaavat lentokone- ja laukaisujärjestelmät, joten piti kehitellä uusi laukaisualusta. Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi parlamentille huhtikuun jälkipuoliskolla, että ”tarkastelemme voisimmeko asentaa joitain Brimstoneja teknikaalien takaosiin, jos se ratkaisisi homman”.

Teknikaalilla tarkoitetaan ottoajoneuvoa tai improvisoitua taisteluajoneuvoa, esimerkiksi raskaalla konekiväärillä varustettua lava-autoa, joita on nähty arabimaiden ja Afganistanin konflikteissa.

The Times kertoo, että asejärjestelmäasiantuntijat naureskelivat tuolloin Johsonin kommentille, miten kaksimetristä ja 50-kiloista ohjus voitaisiin asentaa siviiliajoneuvoon, mutta toden totta: ukrainalaiset asensivat ja laukaisivat ohjuksen kuorma-autosta.

Yksi laukaistuista ohjuksista oli suutari eikä räjähtänyt. Venäläiset saivat sen Zaporižžjassa haltuunsa julkaisten siitä kuvia, joista selvisi, että Ukrainalle on toimitettu vuosituhannen alussa Yhdysvalloissa valmistettuja ensimmäisen sukupolven Brimstone-ohjuksia. Näistä puuttuu aktiivinen tutkahakeutuminen ja ne on suunniteltu panssariajoneuvoja vastaan.

Ukrainalaiset aikovat ilmeisesti käyttää niitä 10-12 kilometrin kantaman alueella venäläisen tykistön ja panssarijoukkojen tuhoamiseen. Se on niin sanottu ”laukaise ja unohda”-ohjus eli näköyhteyttä kohteeseen ei tarvita ja se hakeutuu itse kohteeseensa.

Brimstone on itse asiassa vuosituhannen alussa kehitetty versio amerikkalaisesta ilmasta maahan laukaistavasta AGM-114 Hellfire-ohjuksesta. Toimintansa vuonna 2001 aloittanut eurooppalainen MBDA-ohjusyhtiö päivitti Hellfirea sopimaan maasta laukaistavaksi. MBDA mainosti ohjusta laivojen tuhoamiseen, mutta se vakiintui ilma-aluksissa käytettäväksi.

Virolaisen tiedejulkaisu Forten mukaan yksittäisen Brimstone-ohjuksen arvo on yli 100 000 euroa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS