Verkkouutiset

Venäläisten tykistötulen jälkeä Sjeverodonetskissa 18. toukokuuta 2022. LEHTIKUVA / AFP Yasuyoshi Chiba

Ukraina vetäytyy idässä – Popasnan tilanne ”erittäin vakava”

Venäläiset pyrkivät valtaamaan alueita massiivisella pommittamisella ja tykistötulella.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen 23. toukokuuta 2022 Davosissa Ukrainan taistelevan kalustollisesti 20-kertaista ylivoimaa vastaan. Venäjän hyökkäyspaine on kova suunnalla Sjeverodonetsk-Lyman-Popasna. Ukrainan asevoimien pääesikunta kertoo, että tilanne on ”erittäin vakava” Popasnan alueella, jossa rintama tällä hetkellä pullistuu Bahmutin-Lymanin välistä tietä kohden.

Ukrainan huollon kannalta keskeinen Bahmut on ankaran tykkitulen alla. Venäläisjoukot yrittävät katkaista tien välillä Bahmut-Lyman, samoin venäläiset ovat pommittaneet ankarasti Sjeverodonetsk-Bahmut välistä tietä. Jos puristuksissa oleva Sjeverodonetsk antautuu, saa Venäjä haltuunsa koko Luhanskin läänin.

Ukrainan asevoimien pääesikunnan mukaan venäläiset ovat parantaneet asemiaan Popasnasta länteen sijaitsevassa Vasylivkassa,  joka sijaitsee noin 10 kilometriä itään Bahmutin-Lymanin välisestä tiestä. Telegramissa julkaistujen kuvien perusteella venäläisjoukot ovat nostaneet Venäjän lipun salkoon Svitlodarskin kaupungissa Popasnasta 10 kilometria etelään.

Svitlodarskin kaupunginjohtaja Serhi Hoshko on vahvistanut, että venäläiset valtasivat kaupungin toukokuun 24. päivän aamuna ja ”vetivät rättinsä hallintorakennuksen salkoon”. Venäläissotilaat aloittivat heti katupartioinnin ja asukkaiden henkilöpapereiden tarkastamisen. Edeltävänä päivänä viereinen Myronivskyin kylä päätyi venäläismiehittäjien hallintaan.

Zelenskyi on sanonut, että koska Venäjällä ei ole tarpeeksi miesvoimaa kaupunkien valtaamiseksi, käyttää se massiivista tykistötulta siviilialueita ja liiketiloja vastaan yrittäen näin hävittää vastarinnan. Myös Ison-Britannian puolustusministeriö kommentoi tähän suuntaan vihjaten.

– Ukrainalaisjoukot ovat kaivautuneet hyvin puolustusasemiinsa ja he tekevät kovaa vastarintaa. Ukrainan asevoimien Donbasissa toimiva sotatoimiyhtymä todennäköisesti säilyttää tehokkaan komentoja- ja johtamisjärjestelmänsä tällä rintamalla. Venäjä on kuitenkin saavuttanut jonkin verran paikallista menestystä osittain tykistökeskityksen tuloksena.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS