Ukrainalainen sotilas ohjaa FPV-dronea. Photo by Iryna Rybakova / Press service of the 93rd Separate Mechanized Brigade of the Ukrainian Ground Forces / AFP/ LEHTIKUVA / IRYNA RYBAKOVA

Ukraina testaa hirmuasetta: Emoalus pudottaa metsästäjä-droneja

Puolustajan sanotaan keskittyvän autonomisten kykyjen kehittämiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina laajentaa drone-sodankäynnin kykyjään ottamalla käyttöön ”kantodroneja” tai ”emoaluksia”, jotka kuljettavat FPV-hyökkäysdroneja syvälle vihollislinjojen taakse, kertoo Forbes.

Venäläinen uutistoimisto TASS kertoi viime kuussa, että näiden emoalusten avulla Ukrainan joukot voivat tehdä FPV-droneilla iskuja kohteisiin, jotka sijaitsevat jopa 40 kilometrin syvyydessä Venäjän linjojen takana.

Ukrainan emoalukset ovat joko kiinteäsiipisiä tai moniroottorisia droneja, jotka kuljettavat on yhtä, kahta, neljää tai kuutta FPV:tä. Kyseiset järjestelmät ovat edelleen kehitteillä.

– Se on yhdistelmä olemassa olevan teknologian käyttöä ja sen jatkuvaa jalostamista operatiivisen palautteen perusteella. Kyse on jo olemassa olevien ominaisuuksien optimoinnista ja uusien parannusten lisäämisestä tarvittaessa, kertoo Ukrainan kansalliskaartin Typhoon-droneyksikön komentaja Michael.

Hänen mukaansa emoalusten operaatioissa korostuvat monimutkaiset kompromissit. Vaikka useita droneja kantavat emoalukset saattavat tuntua mieluisemmilta, niihin liittyy teknisiä haasteita.

– Jos käytämme esimerkiksi analogista videolähetystä, jokaisen dronen on toimittava eri taajuudella signaalihäirinnän välttämiseksi.

Valinta kiinteäsiipisten ja moniroottoristen emoalusten välillä edellyttää myös strategista pohdintaa.

– Moniroottoristen emoalusten suurin haitta on niiden suhteellisen alhainen käyttökorkeus – tyypillisesti noin 300–400 metriä. Tällä korkeudella ne ovat haavoittuvia monenlaisille uhille, kuten pienaseiden tulelle, muille droneille ja elektroniselle häirinnälle, Michael sanoo.

– Kiinteäsiipiset emolaukset sen sijaan operoivat paljon korkeammalla ilmassa.

Näin ne välttyvät joiltakin uhilta, mutta ovat kuitenkin alttiita muille uhille.

– Näillä korkeuksilla ne näkyvät paremmin vihollisen tutkassa ja ovat todennäköisemmin ilmatorjuntajärjestelmien kohteena.

Michaelin mukaan hänen Typhoon-yksikkönsä keskittyy autonomisten kykyjen kehittämiseen.

– Tällä hetkellä lupaavin tapaus on ”lock-on-target” -ominaisuuden (lukittautuminen kohteeseen) integrointi, joka mahdollistaisi emoalukselta laukaistavien FPV-dronejen autonomisemman ja tarkemman käytön.

Taktisten etujen lisäksi nämä järjestelmät luovat strategisia haasteita Venäjän joukoille. Pelkästään emoalusten pitkän kantaman iskujen uhka pakottaa vihollisen siirtämään kriittistä infrastruktuuria ja kalustoa kauemmaksi etulinjoista.

– Vaikka tehtävä ei olisi taktisesta näkökulmasta kustannustehokas, onnistuneen emoalushyökkäyksen psykologinen vaikutus – etenkin syvällä vihollislinjojen takana – voi olla merkittävä, Michael toteaa.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)