Verkkouutiset

Krimin Sevastopolissa savusi 23. syyskuuta 2023 sen jälkeen, kun Ukrainan ohjukset olivat iskeneet Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaan. Handout / Planet Labs PBC / AFP

”Ukraina pyrkii tekemään Krimistä kestämätöntä Venäjälle”

Peter Dickinson arvioi venäläisjoukkojen aseman vaikeutuneen strategisesti tärkeällä niemimaalla.

Kun julkisuudessa tiiviisti seurattu Ukrainan vastahyökkäys on jatkunut runsaat kolme kuukautta, ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet vapauttamaan vain pienen osan Venäjän miehittämästä alueesta.

Onnistumista tai epäonnistumista ei voi Atlantic Council -ajatushautomon Ukraine Alert -palvelua johtavan Peter Dickinsonin mukaan kuitenkaan mitata pelkästään neliökilometreissä. Myös varsinaisten rintamalinjojen ulkopuolella Ukrainan armeija heikentää nimittäin tasaisesti Venäjän sodankäyntikykyä ja luo järjestelmällisesti edellytyksiä tulevalle etenemiselle.

– Tämä edistys ei ole missään niin ilmeistä kuin Krimillä, Dickinson toteaa analyysissaan.

Ukrainan armeija on toteuttanut viime viikkojen kuluessa useita strategisesti merkittäviä hyökkäyksiä miehitetyllä Krimin niemimaalla, joka on ollut Venäjän sotatoimien keskeinen logistinen tukialue.

– Näiden operaatioiden ansiosta Ukraina kykenee uhkaamaan Venäjän armeijan huoltolinjoja Etelä-Ukrainassa, ja samalla Venäjän laivaston on yhä vaikeampi ylläpitää läsnäoloaan Mustanmeren luoteisosassa, Dickinson sanoo.

Krimille sijoitetun Venäjän ilmapuolustuksen tasainen heikentäminen kuukausina saattaa Dickinsonin mukaan viestiä Ukrainan tulevista aikeista.

– Kun miehitetyn Krimin taivas on yhä puolustuskyvyttömämpi, Ukraina pyrkii todennäköisesti laajentamaan iskujaan Krimin kuljetus- ja ampumatarvikekeskuksiin, jotka ovat kriittisen tärkeitä Venäjän sotatoimille Etelä-Ukrainassa. Tämä voisi estää Venäjän joukkoja saamasta kriittisellä hetkellä täydennyksiä taisteluissa Ukrainan Hersonin ja Zaporižžjan alueilla, hän arvioi.

Yhdysvallat valmistautuu nyt toimittamaan Ukrainalle ensimmäistä kertaa myös kaukovaikutteisia Atacms-risteilyohjuksia, jotka antaisivat mahdollisuuden iskeä kohteisiin kaikkialla Krimin niemimaalla. Ukrainan tiedetään kehittävän myös uusia tehokkaita vedenalaisia droneja, jotka lisäävät merkittävästi Venäjän Mustanmeren laivastoon kohdistuvaa uhkaa.

– Tässä vaiheessa ei ole enää epäilystäkään siitä, etteikö Ukraina viime kädessä pyrkisi tekemään Krimistä kestämätöntä Venäjän sotavoimille, Dickinson sanoo.

Ukrainan meneillään olevaa vastahyökkäystä tarkasteltaessa onkin hänen mukaansa välttämätöntä ottaa huomioon Krimiin kohdistuvat operaatiot, vaikka ne tapahtuvat kaukana Itä- ja Etelä-Ukrainan suhteellisen staattisista rintamalinjoista.

– Ukrainan etenemisvauhti on edelleen hidas, mutta kehitys muualla voi osoittautua yhtä ratkaisevaksi sodan tulevan kulun kannalta, hän toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)