Verkkouutiset

Venäläisen ohjuksen tuhoama koulu Tshernihivissä, Ukrainassa 10. helmikuuta 2023. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ukraina etsii siepattuja lapsia kaikkialta Venäjältä

Iryna Vereštšuk korostaa, että Venäjä kohdistaa kansanmurhapolitiikkansa juuri ukrainalaisiin lapsiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Venäläiset muuttavat Ukrainasta siepattujen lasten henkilötietoja tietokannoissaan vaikeuttaakseen Ukrainan etsintää, sanoo varapääministeri ja Ukrainan väliaikaisesti miehitettyjen alueiden palauttamisen ministeri Iryna Vereštšuk Ukrinformille.

Hän kommentoi Venäjän Hersonin orpokodista siepattujen lasten etsintää. Hersonin vastahyökkäyksen aattona lokakuussa 2022 venäläiset veivät 46 lasta paikallisesta orpokodista. Tähän mennessä seitsemän lasta on palautettu Ukrainaan ja yksi lapsi on kuollut.

– Etsimme lapsia kaikkialta Venäjältä. Siellä vaihdetaan heidän sukunimensä, etunimensä ja syntymävuotensa, ja heitä myös siirretään paikasta toiseen. Heti kun venäläiset näkevät, että tiedämme missä ukrainalaiset lapset ovat, he siirtävät heidät välittömästi muualle.

– Samalla kiitämme meille tiedon antaneita. Sen ansiosta meillä on mahdollisuus löytää lapsemme, hän sanoi.

Vereštšuk korosti, että Venäjä ”kohdistaa kansanmurhapolitiikkansa juuri ukrainalaisiin lapsiin eli siihen, mikä on arvokkainta jokaiselle kansakunnalle”.

Varapääministeri lisäsi myös, että kansainvälisten järjestöjen mukana on välttämätöntä vaatia Venäjältä ennen kaikkea luettelot siepatuista lapsista.

Samanaikaisesti hänen mukaansa kansainvälisen yhteisön tulisi soveltaa erityistä mekanismia Venäjän saattamiseksi oikeuden eteen, jos se kieltäytyy täyttämästä kansainvälisiä velvoitteita, erityisesti lasten palauttamista koskevassa kysymyksessä.

– On monia aloja, joilla voidaan asettaa taloudellisia pakotteita. Tämä on ainoa ”kieli”, jonka Venäjä ymmärtää. Kansainvälisellä yhteisöllä on kaikki vivut, koska Venäjän varat ovat ulkomailla ja oligarkkien kartanot ovat myös ulkomailla, Vereštšuk korostaa.

Venäjä siepannut Ukrainasta laittomasti lähes 20 000 lasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)