Verkkouutiset

Hoitajamitoituksen on määrä nousta huhtikuussa. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

Tyrmäys hoitajamitoitukselle – “sakkauttaa koko hoitoketjun”

Tilanteen kerrotaan johtavan yhä huonokuntoisempiin potilaisiin kotihoidon piirissä.

Päijät-Hämeen aluehallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen (kok.), Keski-Uudenmaan aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu (kok.) ja Vantaa-Keravan aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-aho (kok.) sanovat Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että tuleva hoitajamitoituksen nosto on käytännössä mahdoton toteuttaa.

He toteavat, että hyvinvointialueilla on jo ollut tilanteita, joissa ikääntyville ei ole voitu antaa hoitopaikkaa vaikka vapaita paikkoja olisikin ollut. Tämä johtuu siitä, että hoitajia ei ole riittävästi nykyisenkään mitoituksen täyttämiseksi.

– Jotta hyvinvointialueilla saataisiin toteutettua uusi kireämpi mitoitus, se edellyttää käytännössä osan ympärivuorokautisten hoivapaikkojen sulkemista, sillä hoitajia ei ole riittävästi kaikkiin hoivapaikkoihin, puheenjohtajat toteavat.

– Tämä puolestaan sakkauttaa koko ikääntyneen hoitoketjun sekä kasvattaa painetta päivystyksiin sekä erikoissairaanhoitoon.

Puheenjohtajat sanovat tilanteen johtavan siihen, että kotihoidon piirissä on yhä huonokuntoisempia asiakkaita.

– Asiakkaat eivät pääse tarvitsemaansa ympärivuorokautiseen hoivaan ja kotiin vietävien palveluiden hoitajia tulee sijoittaa ympärivuorokautiseen hoivaan mitoituksen kattamiseksi, he kuvaavat tilannetta.

Hoitajamitoitusta puheenjohtajat vähintään lykkäisivät. Sen sijaan sijaan he keskittäisivät voimavarat alueilla niihin toimenpiteisiin, joilla lisätään ammattilaisten työssä jaksamista, työhyvinvointia ja alan yleistä vetovoimaa.

– Kotihoitoa, omaishoitoa ja palveluasumista tulee kehittää yhtenä kokonaisuutena, he päättävät.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS