Verkkouutiset

Opettajia lakkovahteina Sotungin koululla Vantaalla tiistaiaamuna 3. toukokuuta 2022. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Työtaisteluja ei ole tarkoitettu poliittisen päätöksenteon vaikutuskanavaksi”

Lakiasiantuntijan mukaan työtaistelutoimia koskeva lainsäädäntö kaipaa pikaista uudistamista.

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) lakiasiantuntija Markus Äimälä ottaa Turun Sanomien mielipidekirjoituksessa kantaa poliittisiin työtaistelutoimiin eli lakkoihin. Hänen mukaansa poliittiseen päätöksentekoon tulisi vaikuttaa vaaleilla, ei lakoilla.

– Työtaisteluja ei ole tarkoitettu poliittisen päätöksenteon vaikutuskanavaksi. Toki mielenosoituksia voi järjestää työajan ulkopuolella, Äimälä kirjoittaa.

Kirjoituksessaan Äimälä myöntää, että työntekijöiden työtaisteluoikeus on keskeinen osa työelämän pelisääntöjä. Eri oikeuksien ja velvollisuuksien on kuitenkin muodostettava tasapainoinen kokonaisuus eikä mikään sopimus voi olla rajoittamaton.

Äimälä huomauttaa, että poliittisia työtaisteluja on useissa Euroopan maissa rajoitettu merkittävästi. Suomen lainsäädännön rajoittamattoman salliva suhtautuminen poliittisiin työtaisteluihin onkin Äimälän mukaan kansainvälisesti poikkeuksellista.

– Halu tukea lakossa olevia toisia työntekijöitä on ymmärrettävää. Useissa tapauksissa tukityötaistelulla ei kuitenkaan aiheuteta vahinkoa tai hankaluutta tuettavan työtaistelun työnantajapuolelle vaan omalle työnantajalle ja ulkopuolisille tahoille. Nämä vahingot voivat olla täysin suhteettomia verrattuna tuettavan työtaistelun laajuuteen tai erimielisyyden kohteeseen.

Tukityötaistelun laillisuutta pitäisi Äimälän mielestä arvioida siitä näkökulmasta, kuinka paljon se aiheuttaa vahinkoa muille kuin tuettavan työtaistelun osapuolille.

– Ei kuitenkaan pelkästään riitä, että jokin työtaistelu katsotaan lainvastaiseksi. Lisäksi lainvastaisuudesta koituvan seuraamuksen tulisi olla riittävän tuntuva. Nykyään lainvastaisesta työtaistelusta tuomitaan tyypillisesti korkeintaan muutaman tuhannen euron suuruinen hyvityssakko, vaikka työtaistelusta aiheutuneet vahingot olisivat miljoonaluokkaa.

Tämän vuoksi lainsäädäntö kaipaakin Äimälän mukaan pikaista uudistamista. Esimerkiksi hän ottaa Ruotsissa.

– Ruotsissa laittomia lakkoja on vuodessa pari, meillä kymmeniä. Naapurimaassa myös yksilö on vastuussa laittomista lakoista – tämä varmasti hillitsisi Suomessakin laittomia lakkoja, Äimälä toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS