Verkkouutiset

Siivooja työssään yksityiskodissa Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Työn tehnyt yritys voi nyt hoitaa kotitalousvähennyksen

Vähennyksen käyttö on kasvanut kaikissa ikäluokissa.

Verohallinto on avannut rajapinnan, jonka kautta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykseen tarvittavat tiedot Verohallinnolle asiakkaidensa puolesta.

Verohallinnon reaaliaikaisten rajapintojen eli apien avulla verotusta koskeva tieto siirtyy automaattisesti Verohallinnon ja muiden toimijoiden järjestelmien välillä.

– Uusi kotitalousvähennysrajapinta on suuri helpotus esimerkiksi ikääntyneille, joiden ei sen ansiosta tarvitse huolehtia kotitalousvähennyksen ilmoittamisesta itse, vaan työn tehnyt yritys hoitaa ilmoittamisen heidän puolestaan, Verohallinnon rajapintakehitystä koordinoiva Mika Hyyrynen kertoo tiedotteessa.

Kotitalousvähennyksen käyttö on kasvanut kaikissa ikäluokissa. Eniten vähennetään asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä aiheutuneita kustannuksia, mutta vanhimmissa ikäluokissa kotitaloustyö ja hoiva- tai hoitotyö nousevat niiden rinnalle.

Sovi vähennyksen ilmoittamisesta asiakkaan kanssa

Yrityksen ja asiakkaan pitää erikseen sopia kotitalousvähennystietojen ilmoittamisesta Verohallinnolle.

Yritys tarvitsee ilmoittamista varten asiakkaalta samat tiedot kuin asiakas itse antaisi Verohallinnolle vähennystä hakiessaan. Näihin kuuluvat esimerkiksi se, onko työ tehty asiakkaan omassa tai esimerkiksi hänen vanhempiensa asunnossa ja onko kustannukset jaettu useamman henkilön kesken.

– Käytännössä siis yrityksen pitää pyytää nämä tiedot asiakkaaltaan, Hyyrynen toteaa.

Yritys voi ilmoittaa uuden rajapinnan kautta kotitalousvähennystä työstä, jonka lasku tai palkka on maksettu vuoden 2023 puolella. Viime vuonna maksettua työtä ei siis voi ilmoittaa rajapinnan kautta.

Yrityksen rajapinnan kautta ilmoittama kotitalousvähennys näkyy asiakkaan tiedoissa OmaVerossa. Vähennys menee myös suoraan asiakkaan kevään 2024 esitäytetylle veroilmoitukselle. Jos asiakas haluaa hyödyntää kotitalousvähennystä välittömästi, hänen kannattaa tehdä uusi verokortti, jossa vähennys on huomioitu.

Verohallinnon rajapintojen, eli myös kotitalousvähennysrajapinnan, käyttöönotto vaatii muutoksia yrityksen käyttämään taloushallinto-ohjelmistoon.

Jos yritys ostaa taloushallintopalvelunsa kirjanpitäjältä, rajapinnan hyödyntämisestä kannattaa kysyä kirjanpitäjältä. Jos yritys taas käyttää itse ulkoista taloushallinto-ohjelmistoa, rajapintamahdollisuudesta kannattaa kysyä ohjelmiston toimittajalta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS