Verkkouutiset

Asiakas menossa Helsingin Työllisyyden palvelutorille Pasilan TE-toimistoon 27. elokuuta 2021., LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Työmarkkinoiden osapuolilta yhteisraportti: Näillä toimin Suomen suunta käännetään

Raportissa esitetyt keinot tuottavuuden ja työvoiman kasvun osalta jäävät paljolti yleisluonteisiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työmarkkinaosapuolet nostavat tänään julkistetussa Suomen suunta -loppuraportissa esiin erilaisia ehdotuksia, joilla tuottavuutta voitaisiin kasvattaa ja työvoiman saatavuutta parantaa Suomessa.

Koordinaatioryöryhmän mukaan työvoiman osalta suurin potentiaali on heikosti työllistyneissä ryhmissä, kuten osatyökykyisissä, nuorissa ja yli 55-vuotiaissa. Ryhmä nostaa esiin myös koulutuksen ja linjaa, että korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus 25–34 -vuotiaista pitää nousta lähelle OECD-maiden nykyistä kärkitasoa vuoteen 2040 mennessä. Työryhmän raportissa esiin tuomat politiikkasuositukset kytkeytyvät myös muun muassa innovaatiopolitiikkaan, digitalisaatioon, työhyvinvointiin sekä maahanmuuttoon.

Työryhmän kokoonpano on ollut laaja-alainen, minkä johdosta politiikkatoimet ja -suositukset kevään 2023 hallitusneuvottelujen tueksi ovat monin paikoin yleisluonteisia.

Esimerkiksi osatyökykyisten, nuorten ja yli 55-vuotiaiden työllistymisen tukemisen osalta linjataan muun muassa näin:

”Jatketaan kolmikantaisesti toimien suunnittelua yli 55-vuotiaiden työssä jaksamiseksi, osaamisen ylläpitämiseksi ja ikäsyrjinnän vähentämiseksi.”

”Tehdään osatyökykyisten työnteosta taloudellisesti kannattavaa yhteen sovittamalla ansiotuloja ja etuuksia. Palkan ja työkyvyttömyyseläkkeen sekä osatyökyvyttömyyseläkkeen yhteensovittamista kehitetään kolmikantaisesti valmistelemalla.”

Julkisen sektorin tuottavuuden parantamiseksi linjataan muun muassa näin:

”Edistetään koko julkisen sektorin työn tuloksellisuuden, tuottavuuden, vaikuttavuuden ja työhyvinvoinnin kehittämistä ja mittaamista sekä niihin liittyviä kyvykkyyksiä organisaatioissa muun muassa pitkäkestoisella tutkimus- ja kehittämishankkeella, joka tarjoaa organisaatioille neuvontaa ja tukea tuottavuus-, vaikuttavuus- ja laatumittareidensa laadintaan sekä mittaus- ja vertailutiedon hyödyntämiseen.”

”Kehitetään yhtäältä sote-ammattihenkilöiden keskinäistä sekä sote- ja tukipalveluhenkilöstön välistä työnjakoa ja yhteistyötä.”

Koordinaatioryhmää vetänyt talousvaikuttaja Sixten Korkman korostaa tiedotteessa toimivan vuoropuhelun merkitystä, mutta toivoisi sen johtavan yksituumaisuuteen yhteiskunnan tärkeissä kysymyksissä:

–  Yhteinen näkemys helpottaa tunnistettujen politiikan painopisteiden toteuttamista käytännössä. Tämä pätee erityisen hyvin tuottavuuden ja työpanoksen kasvattamisen osalta. Työmarkkinajärjestöjen toivoisin omalta osaltani pyrkivän vuoropuhelun kautta yksituumaisuuteen myös muissa yhteiskunnallisesti tärkeissä kysymyksissä, mukaan lukien työmarkkinoiden ja palkanmuodostuksen pelisääntöjen osalta.

Maahanmuuton osalta työryhmä painottaa, että ”sujuvat oleskelulupamenettelyt ovat kansainvälisen rekrytoinnin edistämisen välttämätön pohja”. Vaikka oleskelulupien käsittelyajat ovat lyhentyneet merkittävästi, kehitettävää on edelleen erityisesti osaratkaisua edellyttävien työntekijän ja yrittäjän sekä perheenjäsenten oleskelulupien kohdalla.

Osaajien maahanmuuton tavoitteiden saavuttamiseksi on myös ”varmistuttava pitovoimasta ja työelämän ja yhteiskunnan vastaanottavuudesta.” Työryhmä korostaa lisäksi, että työvoiman hyväksikäytön torjunta on keskeinen osa työvoiman maahanmuuton edistämistä. Tämä edellyttää viranomaisten välistä yhteistyötä sekä ennakko- ja jälkivalvontaa.

Suomen suunta -hanke lähti liikkeelle Turun Eurooppa-foorumissa elokuussa 2022, kun työministeri Tuula Haatainen (sd.) kutsui työmarkkinajärjestöt keskustelemaan Suomen tulevaisuudesta pyöreän pöydän ääressä.

Marraskuussa 2022 työministerin esityksestä työmarkkinakeskusjärjestöt sitoutuivat pohtimaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa tulevan vaalikauden ratkaisuja tuottavuuden ja työvoiman saatavuuden vahvistamiseksi. Talousvaikuttaja Sixten Korkmanin johtaman koordinaatioryhmän jäseninä ovat toimineet puheenjohtaja Jarkko Eloranta (SAK), toimitusjohtaja Jyri Häkämies (EK), toimitusjohtaja Markku Jalonen (KT), puheenjohtaja Maria Löfgren (Akava) ja puheenjohtaja Antti Palola (STTK) sekä alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen (TEM) ja työelämäprofessori Martti Hetemäki (HGSE).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)