Verkkouutiset

Wuhanin virustutkimuslaboratorio arkistokuvassa. / CCTV

Tutkimus paljasti: Wuhanin laboratorio oli kriisitilassa

Kiinan kommunistipuolueen väitetään olleen tietoinen hätätilasta loppusyksystä 2019.
Antti Kirkkala
Antti Kirkkala
Verkkouutisten tuottaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain senaatin republikaanien julkaisemassa raportissa koronaviruspandemian arvioidaan olleen ”todennäköisimmin seurausta tutkimukseen liittyneestä tapahtumasta” Kiinassa.

Havainto pohjautui yhdeksänhenkisen ryhmän 15 kuukautta kestäneeseen tutkimukseen. Kiinassa opiskellut ja kommunistipuolueen hallinnolliseen kieleen erikoistunut tutkija Toy Reid selvitti asiaa Wuhanin virustutkimuslaitoksen julkisista arkistoista, joihin ryhmä pääsi käsiksi VPN-yhteyden avulla.

ProPublica-järjestön ja Vanity Fair -lehden mukaan marraskuussa 2019 tehty paikallisten puoluevirkailijoiden laatima raportti vaikutti viittaavan bioturvallisuuteen liittyvään välikohtaukseen. Siinä puhuttiin yleisellä tasolla testiputkien avaamisesta ja verrattiin tilannetta Pandoran lippaaseen.

Viime vuosina paljon keskustelua herättänyt teoria laboratoriovuodosta perustuu siihen, että Kiinan Wuhanissa on tehty vuosikausia riskialttiina pidettyä koronavirustutkimusta. Patogeenin eri osia on yhdistetty uusien viruskantojen luomiseksi.

Toiminnan tavoitteena on ennakoida uusia epidemioita sekä vauhdittaa lääkkeiden ja rokotteiden kehittämistä. Arvostelijoiden mukaan uusien virusten luomiseen sisältyy ilmiselvä riski niiden karkaamisesta. Wuhanin virustutkimuslaitoksen toinen toimipiste Xiaohongshanissa sijaitsee vain noin 12,5 kilometrin päässä pandemian alkupisteestä eli Huananin torialueesta.

Uudempi Zhengdianin laboratorio valmistui vuonna 2015 ja aloitti tutkimuksen maailman vaarallisimpiin lukeutuvilla taudinaiheuttajilla vuonna 2018. Se sijaitsee noin 30 kilometriä etelämpänä.

Sisäisiä jännitteitä

Wuhanin julkisrahoitteisen laboratorion on noudatettava toiminnassaan kommunistipuolueen määrittämiä tavoitteita. Sen sisällä toimii 16 puolueosastoa, jossa tutkijat tapaavat säännöllisesti ja laativat raportteja ylemmille tahoille. Toy Reidin mukaan otsikot ja raporttien alkuosat olivat myös ennen pandemiaa usein rutiininomaisia.

Tarkemmassa analyysissa niistä paljastui viitteitä organisaation sisäisistä jännitteistä ja kurinpidollisista toimista. Ongelmat on Kiinassa tapana naamioida ”sankaruuden narratiiviin”, jossa painotetaan haasteiden voittamiseksi tehtyjä toimia.

Julkaisuissa viitattiin kovaan paineeseen tuottaa tieteellisiä läpimurtoja, jotka nostaisivat Kiinan asemaa globaalilla näyttämöllä. Laitteet ja teknologiset standardit olivat usein puutteellisia. Raporteissa myönnettiin, ettei henkilökunnalla ollut kokemusta vastaavan laboratorion ylläpidosta.

Työntekijä laboratoriossa Wuhanissa. / STR / AFP / LEHTIKUVA
Virukset lähtevät jälkiä jättämättä

Syksyllä 2019 vaikuttaa tapahtuneen synkkä käänne. Raporteissa valitettiin epäinhimillisistä työolosuhteista ja piilevistä turvallisuusriskeistä. Puoluetoimijoiden merkinnästä voi päätellä, että marraskuun 12. päivään mennessä 2019 henkilökunnalla olisi ollut tiedossa jonkinasteinen bioturvallisuusrikkomus Zhengdianin laboratoriossa. Virusten todettiin ”lähtevän jälkiä jättämättä”.

– Vaikka meillä on käytössä useita ehkäisy- ja suojatoimia, on laboratoriohenkilökunnan siitä huolimatta syytä toimia hyvin varovasti vaaroja aiheuttavien virheiden välttämiseksi. Aina kun näin on tapahtunut, niin Zhengdianin laboratorion puolueosasto on juossut etulinjaan ja ryhtynyt toimenpiteisiin muun henkilökunnan mobilisoimiseksi ja motivoimiseksi, julkaisussa todettiin.

Yhdeksän päivää myöhemmin julkaistun kokousmuistion perusteella Pekingistä lähetetyt puolue-edustajat tulivat selvittämään jonkinlaista kriisiä tai onnettomuutta.

Akuutti hätätilanne

Vanity Fair ja ProPublica selvittivät viiden kuukauden ajan samaa aineistoa asiantuntijoiden avustuksella. Johtopäätös oli, että Wuhanin virustutkimuslaitos oli joutunut marraskuussa 2019 ”turvallisuutta koskevaan akuuttiin hätätilanteeseen”, joka oli Kiinan kommunistipuolueen johdon tiedossa. Viranomaiset määrättiin tekemään tilanteen vuoksi kiireellisiä toimenpiteitä.

Asiantuntijat ovat lisäksi kyseenalaistaneet tiedot viruksen ilmaantumisen ajankohdasta. Epäilyt herätti se, että kaksi Kiinan asevoimien tutkimusryhmää saavutti rokotetutkimuksen alkuvaiheen etappeja nopeammin kuin amerikkalaistutkijat.

Aikataulua on kuvailtu ”epärealistiseksi tai mahdottomaksi”. Tämän katsotaan viittaavan siihen, että ryhmille oli annettu viruksen geneettiset tiedot viimeistään marraskuussa 2019 eli useita viikkoja aiemmin kuin viruksen on ilmoitettu levinneen Wuhanin eläintorilta.

Kiinan USA-suurlähetystön tiedottaja kiisti Vanity Fairille ja ProPublicalle antamassaan kommentissa väitteet laboratoriovuodosta ja syytti amerikkalaisia poliitikkoja ja mediaa ”totuuden vääristämisestä” ja ”poliittisesta manipulaatiosta”.

Yhdysvaltain senaatin on määrä julkaista myöhemmin kattavampi raportti tutkimuksesta. Alustavassa julkaisussa satojen sivujen selvitys oli tiivistetty 35 sivuun. Monia arkaluonteisina pidettyjä tietoja ei toistaiseksi julkaistu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)