Sisätautien erikoislääkäri, tutkija ja tietokirjailija Pertti Mustajoki ei neuvo vaihtamaan sokerittomia tuotteita sokerillisiin, vaikka makeutusaine aspartaami saatetaan luokitella mahdolliseksi syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Mustajoen näkemyksistä kertoo MTV.
Mistään hälyttävästä ei Mustajoen mukaan aspartaamia koskevissa uusissa tutkimuksissa ole kyse.
– Kansankielisesti voi sanoa, että jos syöpään sairastuu 100 ihmistä, jotka eivät käytä makeutusaineita, niin uuden tutkimuksen mukaan makeutusaineita käyttävillä sairastumisluku on 115, Mustajoki vertaa MTV:llä.
Viidentoista prosentin lisäys syöpiin ei ehkä selity pelkästään aspartaamilla, mutta tutkimus on Mustajoen mukaan kuitenkin sen verran kattava, että sitä sisältäviin tuotteisiin tullee pian varoitusteksti, jossa mainitaan sen olevan mahdollisesti syöpää aiheuttava.
Mustajoen mukaan ylipainoiset käyttävät usein makeutusaineita sisältäviä tuotteita, mikä myös saattaa sotkea syöpätilastoja.
– Lihavuus on paljon suurempi syöpää aiheuttava tekijä kuin makeutusaineet, hän painottaa.
Ylipainoisten ei erikoislääkärin mukaan tule vaihtaa sokerittomia limsoja sokeriversioon, sillä sokerittomat juomat eivät itsessään lihota.
– Normaalipainoisiin verrattuna ylipainoisilla ihmisillä on monia syöpätyyppejä 50–100 prosenttia enemmän, mikä on valtavan paljon enemmän kuin mitä makeutusaineet mahdollisesti aiheuttavat, Mustajoki toteaa.
Lisäksi hän sanoo, että sokerijuomat ovat ”hurjan vaarallisia”, sillä ne eivät aiheuta kylläisyyden tunnetta ja salakavalasti nautittu sokerin määrä voi olla suuri.
– En ymmärrä, miksei niitä ole laitettu pannaan. Se on minulle mysteeri. Niihinkin pitäisi tulla varoitus, Mustajoki jatkaa.
Tänä keväänä Maailman terveysjärjestö WHO totesi, että aspartaamia ei kannata käyttää painonhallinnassa, koska sillä ei ole osoitettu olevan pitkäaikaista hyötyä. Kesäkuussa julkisuuteen tuli tieto, että WHO saattaa luokitella aspartaamin mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi.





