Verkkouutiset

Venäjää vastustavia mielenosoittajia. AFP / LEHTIKUVA / ALEX HALADA

Tutkija listaa Kremlin sabotaasi-iskut – ”sota on jo Euroopassa”

Venäjää ei Edward Lucasin mukaan rangaista mistään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittiläisellä turvallisuuspolitiikan asiantuntija Edward Lucasilla ei ole suuria odotuksia puolustusliitto Naton huippukokouksen suhteen. Valtionjohtajat ovat parhaillaan koolla Washingtonissa.

– Huippukokous päättyy itsevarmalta kuulostavaan julistuksiin ja edustaviin valokuviin. Mutta kuten yleensä, länsi tekee liian vähän ja liian myöhään, Lucas kirjoittaa virolaisella Delfi -uutissivustolla.

Hän ennakoi, että tuki Ukrainalle jää riittämättömäksi. Lännestä ei hänen arvionsa mukaan myöskään tule riittävän vahvaa vastausta Venäjän aloittamaan hybridisotaan.

– Sota on jo käynnissä, ei vain Ukrainassa vaan koko Euroopassa. Venäjän tekemä sabotaasi, tuhopoltot, murhat, sieppaukset, aseeksi muutettu siirtolaisuus, kyberhyökkäykset ja disinformaatiokampanjat jäävät rankaisematta, Lucas toteaa.

– Venäjältä tuleva gps-häiriö häiritsee lentoliikennettä. Venäjä hyökkää merenalaisia datakaapeleita ja kaasuputkia vastaan. Venäläiset droonit syöksyivät maahan Romanian alueelle, ja Moskova uhkasi ampua alas ranskalaisen valvontalentokoneen. Naton Baltian ilmaturvaoperaatio torjui yli 300 venäläistä sotakonetta pelkästään vuonna 2023. Venäläiset ohjukset ovat ylittäneet Puolan ilmatilan kahdesti matkalla kohteisiin Ukrainassa, Lucas listaa.

Brittitukija nostaa esille myös Venäjän viimeaikaiset sabotaasi-iskut, joita Kremlin palkkaamat roistot ja pikkurikolliset ovat toteuttaneet.

Hän mainitsee edesmenneen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin avustajana toimineen Leonid Volkovin pahoinpitelyn Liettuassa.

– Syyllisiä olivat muutamalla tuhannella eurolla palkatut puolalaiset jalkapallohuligaanit, Lucas kirjoittaa.

Hän nostaa esille sen, että Liettuassa tuntemattomat tekijät sytyttivät tuleen Ikean tavaratalon. Puolan pääkaupunki Varsovassa paloi toukokuussa valtava kauppakeskus.

Lucas mainitsee ukrainalaisen logistiikkayrityksen varaston, joka paloi Lontoossa. Britanniassa myös kansallinen veripalvelu joutui kyberiskun kohteeksi.

Virossa Venäjän palkkaamat vandaalit rikkoivat sisäministerin ja päätoimittajan autojen ikkunat.

Lucas nostaa esimerkiksi myös Ukrainan puolelle loikanneen sotilaslentäjän, joka löytyi myöhemmin kuolleena Espanjasta.

Lännen pitäisi Lucasin mukaan vastata Venäjän toimintaan. Näin ei hänen mukaansa kuitenkaan näytä tapahtuvan. Venäjä ei lännen toimettomuuden ja viivyttelyn takia pelkää rangaistusta.

– Diplomatiamme ja demokraattinen päätöksentekoprosessimme ei ole enää kiinni tässä maailmassa. Samalla kun johtajamme pitävät puheita, kiistelevät sanamuodoista ja kirjoittavat esitysdioja uudelleen, Venäjä, Kiina, Irani ja toiset viholliset murentavat joka päivä pelotettamme, hän kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)