Verkkouutiset

Varsovan keskustaa. WIKIPEDIA COMMONS

Tutkija ihmettelee Euroopan jaottelua itään ja länteen – ”Puola on kohta rikkaampi kuin Britannia”

Edward Lucasin mielestä käsite Itä-Euroopasta on vanhentunut.

Tunnettu brittiläinen turvallisuuspolitiikan asiantuntija Edward Lucasin mielestä Euroopan jaottelu itään ja länteen on nykyisin turhaa. Itä-Euroopasta puhuminen kertoo hänen mielestään enemmänkin asenteista.

– Tapamme nimetä paikkoja määrittää sen, miten ajattelemme niistä. Tästä syystä olen aina vastustanut Itä-Euroopan käsitettä, joka oli aikoinaan kätevä tapa lokeroida kaikki kommunismista kärsineet maat. Kirjaimellisesti se ei ole koskaan ollut perusteltua. Praha on Wienin länsipuolella. Helsinki ja Ateena sijaitsevat maantieteellisesti mantereen itäosassa, mutta ne eivät ole osa Itä-Eurooppaa, Lucas kirjoittaa Eesti Päevalehdessä.

Termi Itä-Eurooppa on hänen mielestään täysin vanhentunut.

– Yhteydet köyhyyteen ja jälkeenjääneisyyteen eivät ole asianmukaisia. Jos nykyinen trendi jatkuu, Puola on kohta rikkaampi kuin Britannia vuosikymmenen loppuun mennessä. Viron e-valtioon nähden suurin osa Euroopan unionin ja Naton maista on alkukantaisia, Lucas toteaa.

– Paras paikka tälle vanhentuneelle ja harhaanjohtavalle konseptille on roskakori.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)