– Yhdysvallat ei voi neuvotella Venäjän kanssa uskottavasti ilman Ukrainaa. Ukraina ei neuvottele ilman vahvaa asemaa = sotilaallista tukea tai turvatakuut kahdenvälisesti tai Nato-jäsenyys. Yhdysvallat ei voin yksin taata rauhaa Ukrainassa ilman eurooppalaisia, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen viestipalvelu X:ssä.
Hän muistuttaa, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei voi esitellä maansa parlamentille tai kansalaisille rauhansuunnitelmaa, jossa Ukraina menettää alueita eikä saa mitään tilalle.
– Tätä ei nieltäisi ja hän menettäisi asemansa.
Toisaalta Vanhasen mukaan Eurooppa ei ole lähelläkään valmis siihen, että se voisi yksin taata rauhaa Ukrainaan.
– Toisin sanoen, jos haluaa rauhaa ei ole varaa vieraannuttaa Eurooppaa tai Ukrainaa täysin. Riippuvuus kulkee molempiin suuntiin, (Donald) Trumpkin joutuu tämän hyväksymään.
– Venäjällä ei kiire: sotatalous on riippuvuus ja se etenee rintamilla, vaikkakin hitaasti.
Vanhanen esittä joukon kysymyksiä. Mikä Venäjälle riittää? Alueet? Erätauko sodasta? Missä vipuvarret pakottaa Venäjä pöytään ja onko Trumpilla niitä?
– Natoa se ei hyväksy Ukrainalle ja pelkkä EU-jäsenyys olisi lännen kannalta riski. Venäjä voi kyllä kuluttaa penkkiä, mutta miten pitää (se) aidosti pöydässä?
Vanhanen arvioi, että Peking voi olla se syy, miksi Trump kiirehtii Venäjän kanssa, eli päästä irti kahden vihollisen loukusta.
– Kiinaa Trump ei kuitenkaan halua viralliseksi osaksi prosessia. Toisaalta Kiina tukee Venäjää, joten se on välillisesti hyvin keskeinen palanen pelissä.
Vanhanen toteaa, että pikaista ratkaisua, joka ehkäisee vihamielisyydet tulevina vuosikymmeninä 100 prosentin varmuudella, ei ole tarjolla.
– Epävarmoja erätaukoja ehkä, joten jos niihin tähdätän, kannattaa valita hyvin: Euroopan ja Ukrainan puolustus/pelote kuntoon.
Vanhasen mukaan todennäköistä on, että ”Trump saanee jotain keskusteluja aikaan eri osapuolten välillä, mutta koska perusongelmat lännen ja Venäjän välillä (juurisyyt) ovat liian isoja, lässähtäisi mikä tahansa lopputulos jollakin aikavälillä ellei (Vladimir) Putinin hallinto vaihdu”.
– Parhaimpia lopputulemia tästä kaikesta voi lopulta olla se, että Eurooppa kasvoi aikuiseksi ja ottaa askeleet aidon puolustuksellisen autonomian eteen: ei irti Yhdysvalloista vaan tasavertaisempi ja vähemmän riippuvaisempi suhde pitkällä aikavälillä, tutkija kirjoittaa.
– Jos Yhdysvallat ja Eurooppa ovat fiksuja, ne etsivät keinon integroida Ukrainan ensin Natoon ja sitten EU:hun. Parasta, mitä nyt voi tehdä, on vahvistaa Ukrainaa ja puolustaa jäljellä olevia alueita, kunnes Venäjällä valta vaihtuu, Vanhanen katsoo.
Hänen mukaansa uuden Venäjän hallinnon kanssa aikoinaan kannattaa yrittää avata keskusteluja siitä, että sota saadaan loppumaan.
– Alueluovutusten ja länsi-intergraation kompromissi voi olla paras mahdollinen järjestely tuolloin. Aika näyttää.
https://x.com/HenriVanhanen/status/1899007835670819183