Verkkouutiset

Hissiyhtiö Kone on kärsinyt Kiinan rakennusmarkkinan hidastumisesta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Tuloskausi käynnistyi, Koneelle huolia Kiinan markkinoilta

Hissi- ja liukuporrasvalmistaja ilmoitti suunnittelevansa noin tuhannen työntekijän vähentämistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuoden ensimmäinen tuloskausi on lähtenyt liikkeelle. Kuluvalla viikolla ovat julkistaneet viimeisen vuosineljänneksen tuloksensa muun muassa Nokia, Kone, Elisa ja Telia.

Nämä yhtiöt ovat myös niin kutsuttuja ”kansanosakkeita”, joilla kuvataan suomalaisten kotitalouksien eniten omistamia pörssiyhtiöiden osakkeita.

Viikon positiivisimmasta yllätyksestä vastasi verkkolaiteyhtiö Nokia, jonka liiketoiminta kehittyi hyvin.

Inderesin analyytikko Atte Riikolan mukaan Nokian vertailukelpoinen liikevoitto vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä oli 1,15 miljardia euroa, joka ylitti analyysiyhtiön odotukset. Myös liikevaihto kasvoi viime vuoteen verrattuna 11 prosenttia, joka vuoden viimeisellä neljänneksellä oli 7,4 miljardia euroa.

Osavuosikatsauksessa Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi olevansa tyytyväinen kokonaisuudessaan viime vuoden tuloskehitykseen. Nokian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle hyväksyttäväksi 0,12 euron osinkoa.

Hissi- ja liukuporrasvalmistaja Kone puolestaan kärsi Kiinan rakennussektorin hidastumisesta. Kiina on Koneen suurin markkina-alue. Koko maailman hissilaitemarkkinasta Kiinassa on noin 65 prosenttia.

– Markkinoilla oli vielä hyvin paljon rajoitteita, sekä kiinteistökehittäjille että asuntoja ostaville kuluttajille, ja paljon koronaliitännäisiä sulkuja, kunnes loppuvuonna poistettiin kaikki koronasäännöt. Samoin loppuvuonna hallitus teki Kiinassa useita päätöksiä markkinoiden elvyttämiseksi, ja uskomme, että niille alkaa olla vaikutusta tämän vuoden ensimmäisen puoliskon loppua kohti, kommentoi yhtiön toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth Koneen mediapuhelussa tulosjulkistusten jälkeen.

Kustannussäästöjä saadakseen Kone ilmoitti suunnittelevansa noin tuhannen työntekijän vähentämistä. Näistä sataviisikymmentä koskisi Suomessa olevia työpaikkoja.

Loka-joulukuussa yhtiön liikevoitto oli 365 miljoonaa euroa, joka oli 1, 6 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. Koneen hallituksen osinkoehdotus on 1, 75 euroa osakkeelta.

Teleyritys Elisa teki viimeisellä neljänneksellä tasaista tulosta, jonka seurauksesta yhtiö ehdotti muhkeaa 2,15 euron osinkoa. Yhtiön liikevoitto kasvoi 7 prosenttia 119 miljoonaan euroon.

Tukholman pörssissä noteerattavan teleoperaattori Telian osinkoehdotus oli Kauppalehden mukaan pettymys. Yhtiön liiketulos painui 17, 87 miljardia kruunua miinukselle. Telian hallitus ehdottaakin 2,00 kruunun osinkoa sijoittajille, joka alittaa 2,06 kruunuun kohdistuneet odotukset.

Ensi viikolla tuloksena julkistavat muun muassa UPM, Kesko, Nordea ja Wärtsilä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)