Verkkouutiset

Tullin logo Helsingissä 20. heinäkuuta 2022. LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN

Tulli keräsi viime vuonna veroja 308 miljoonaa euroa

Tulli verottaa vain sellaista, joka liittyy tavaroihin tai tavaravirtoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulli keräsi veroja vuonna 2023 yhteensä noin 308 miljoonaa euroa, joista 162 miljoonaa euroa kannettiin EU:lle osana Euroopan unionin tulliliittoa. Suomen valtiolle Tulli keräsi veroja 146 miljoonaa euroa.

– Veroista suurin osa tuli tullimaksuista, joita kerättiin viime vuonna yhteensä noin 216 miljoonaa euroa. EU:lle tilitettiin tullimaksuista 162 miljoonaa euroa ja Suomelle jää kokonaissummasta palkkiona 25 prosenttia eli 54 miljoonaa euroa. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, ja tullimaksut ovat osa Euroopan unionin omia varoja. Tullimaksujen määrä laski 81 miljoonaa euroa vuodesta 2022, ja siihen vaikutti erityisesti tuonnin vähentyminen viime vuonna, kertoo asiakkuus- ja veronkantojohtaja Tom Ferm tiedotteessa.

Tullia kannetaan EU:n ulkopuolisesta tavarakaupasta. Tullin määrään vaikuttavat muun muassa tavaran arvo ja tavaran nimike.

Tulliverotus perustuu yhteiseen tullilainsäädäntöön, joka on korvannut pääosin jäsenvaltioiden kansallisen tullilainsäädännön. Tullitoiminta on unionissa pisimmälle integroitu hallinnonala.

Euroopan unionin tulliliitto koskee kaikkea tavarakauppaa. Tulliliitolla on yhteinen tullitariffi, jota sovelletaan unionin ulkopuolisiin eli niin kutsuttuihin kolmansiin maihin.

Tulli keräsi vuonna 2023 noin 38 miljoonaa euroa maahantuonnin arvonlisäveroa, mikä on kaksi miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2022. Vastaavasti väylämaksuja kannettiin 49 miljoonaa euroa, eli 3 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2022. Palvelumaksuja ja muita satunnaisia tuottoja kannettiin 37 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2022, niiden kokonaiskannon ollessa viime vuonna 3 miljoonaa euroa.

– Suurta eroa selittää vuonna 2022 satunnaisia tuottoja nostanut, rikosprosessissa saatujen, virtuaalivaluuttojen myynti, yhteensä 46,5 miljoonaa euroa. Satunnaisiin tuottoihin näistä kirjattiin 37 miljoonaa euroa ja loput myynnistä saaduista varoista kohdistettiin virtuaalivaluuttojen tasearvon poistamiseen, sanoo Ferm.

Tulli verottaa vain sellaista, joka liittyy tavaroihin tai tavaravirtoihin. Tullilla on koko ajan kontrolli tavaraan, ja tavara ei liiku, ellei asiakas maksa käteisellä tai hänellä ole luottoa. Luottoa ei lainsäädännön mukaan saa, ellei asiakkaalla ole haettuna lupaa. Lupaprosessissa arvioidaan asiakkaan taloudellinen riski ja määrätään tarvittaessa vaadittavat vakuudet. Tullin verojäämät olivat vuonna 2023 0,89 miljoonaa euroa ja verojäämäprosentti oli 0,29.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)