Verkkouutiset

Koronarokotteeseen voi olla luvassa suuri muutos. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tulevissa koronarokotteissa voi olla suuri ero aiempaan

Maailman terveysjärjestö on huolissaan uuden alalinjan muunnoksista.

Koronarokotteisiin saattaa lähitulevaisuudessa olla luvassa merkittävä muutos, uutisoi The Atlantic. Siinä missä nykyinen rokote suojaa kahdelta variantilta, joista yksi on pandemian vuonna 2020 aloittanut alkuperäinen virus, eivät tulevat rokotteet ehkä sisällä ollenkaan tätä Wuhanin viruskantaa. Sen sijaan uudet rokotteet saattavat sisältää vain yhtä varianttia, eli maailmalla tällä hetkellä jylläävää XBB.1.-alalinjaa.

Lopullista päätöstä asiasta ei ole Yhdysvalloissa vielä tehty, mutta Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijapaneeli suositteli jo aikaisemmin toukokuussa ottamaan uusien rokotteiden koostumuksissa huomioon nyt leviävät muunnokset.

WHO kehotti huhtikuussa pitämään silmällä XBB.1-alalinjan uusia variantteja. WHO:n Maria Van Kerkhoven mukaan koronavirukseen sisältyy useita epävarmuustekijöitä, sillä virus on jatkanut muuntumistaan ennalta-arvaamattomalla tavalla, CNN uutisoi tuolloin.

The Atlantic haastattelemat asiantuntijat pitävät rokotteiden fokuksen siirtämistä kahdesta variantista yhteen, alkuperäisestä viruskannasta ja omikronista ainoastaan XBB.1-alalinjaan kannatettavana.

– Se on järkevää, sanoo Gladstone Institute of Virology-tutkimuslaitoksen johtaja Melanie Ott.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)