Verkkouutiset

Panssarintorjuntajärjestelmän näyttöpääte. / mil.gov.ua

”Tuhosimme kohteen” – Skif-ohjukset moukaroivat Venäjän joukkoja

Ukrainalaisvalmisteiset aseet tukevat puolustustaistelua Bahmutin kaupungin lähellä.

Ukrainan asevoimat on tuhonnut suuren määrän venäläiskalustoa länsimaiden toimittamilla panssarintorjunta-aseilla, kuten Javelin- ja NLAW-ohjuksilla.

Myös ukrainalainen Skif- eli Stugna-P-asejärjestelmä on osoittautunut tehokkaaksi jo sodan alkuvaiheista lähtien. Luch Design Bureau -yhtiön viime vuosikymmenellä suunnittelema laserohjattu ohjus pystyy tuhoamaan reaktiivipanssarilla varustettuja taistelupanssarivaunuja jopa viiden kilometrin päästä.

Laite on suunniteltu toimimaan kaikissa sääolosuhteissa ja läpäisemään jopa 800 millimetrin panssaria. Käyttäjä voi ohjata ohjuksen kulkua koko ilmalennon ajan tai käyttää automaattista tähtäystilaa.

Radio Free Europen mukaan Skif-ohjukset ovat olleet aktiivisessa käytössä myös Itä-Ukrainassa Bahmutin ympäristössä, jossa Venäjä on jatkanut hyökkäyksiään raskaista tappioista huolimatta.

Maavoimien 58. motorisoitu jalkaväkiprikaati on siirretty ankarien taistelujen keskelle. Oleksandr-nimellä esittäytyvä upseeri pitää Skifin etuna sitä, että asetta voi käyttää kauko-ohjauksella. Tämä lisää sotilaiden selviytymismahdollisuuksia.

Itse ohjus sijoitetaan jalustalla kauemmas näyttöyksiköstä. Asejärjestelmää käytetään panssarivaunujen ja -ajoneuvojen lisäksi kranaatinheittimiä, konekivääripesäkkeitä ja jalkaväkeä vastaan.

– Tarkkailemme heitä toisesta paikasta käsin ja teemme tarvittavat laskelmat. Tarkistamme, että etäisyys on ohjuksen kantaman sisällä. Sitten laukaisemme aseen, Oleksandr kertoo.

Sotilaat kertovat havainneensa aiemmin poikkeavaa liikehdintää ja seuranneensa tilannetta jonkin aikaa. Venäläisjoukkojen huomattiin pystyttävän uutta konekivääriasemaa.

– Odotimme, että he saivat työnsä valmiiksi, sitten ammuimme ja tuhosimme kohteen. Savua oli paljon, ukrainalaissotilas toteaa.

 

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)