Ruokailua helsinkiläisessä peruskoulussa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Tortilloista sairastui 800 – epidemian syy jäämässä mysteeriksi

Seuraavaksi näytteitä tutkii tortillalettujen valmistaja toisessa EU-maassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruokavirasto kertoo, ettei se ole löytänyt syytä koululaisten ruokamyrkytysepidemialle, joka tapahtui Mikkelissä 16. elokuuta. Kaikkiaan yli 800 oppilasta sairastui Mikkelin alueen kouluissa, kun ruokana oli kasvistortilloita.

Ruokavirasto toteaa tiedotteessa, että tutkimuksissa ei ole löydetty tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita tai ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- tai homemyrkkyjä. Jo aiemmin koululaisten sairastumisten syyksi epäillyistä tortillaletuista on havaittu vain aistinvaraisia muutoksia ja happamuuden vaihtelua.

Kouluruoan raaka-aineista on tutkittu ruokamyrkytysbakteereita kuten Bacillus cereus- ryhmän bakteereita ja koagulaasipositiivisia stafylokokkeja sekä niiden toksiineja ja hometoksiineja.

Pilaantumiseen viittaavista mikrobeista on tutkittu erilaisia kokonaisbakteereita, itiöllisiä bakteereita, enterobakteereita ja homeita. Näytteistä ei ole todettu ruokamyrkytyksen aiheuttajia tai merkkejä mikrobiologisesta pilaantumisesta. Tutkimuksia on tehty Ruokavirastossa ja muissa laboratorioissa.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden toteuttaman ja THL:n analysoiman kouluruokailuun liittyvän kyselytutkimuksen perusteella sairastumista selitti vahvimmin tortillalettu.

Tutkituissa tortillaletuissa on havaittu toistaiseksi vain aistinvaraisia muutoksia ja myös vaihtelua happamuuden eli pH-luvun osalta. Nämä muutokset näyttävät liittyvän osaan yhtä valmistuserää.

Mikkelin terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen sanoo Ylellä, että happamuuserojen syytä selvitetään parhaillaan.

Oppilaat valittivat tortillaletuissa saippuamaista makua, mutta koska näytteitä ei voi laboratoriossa maistaa, sitä ei ole pystytty todentamaan.

– Tortillalevyistä on laboratoriossa havaittu kuitenkin myös hajua osassa näytteistä, Tirkkonen kertoo.

Tiedot löydöksistä on välitetty tortillalettujen valmistusmaan viranomaiselle EU:n elintarvikeviranomaisten hälytys- ja yhteistyöjärjestelmän kautta.

Ruokavirasto ei kerro mikä maa on kyseessä. Valmistaja selvittää osaltaan tortillalettujen aistinvaraisten havaintojen ja pH-vaihtelun mahdollista syytä.

Poimintoja videosisällöistämme
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)