Verkkouutiset

Neuvostovalmisteinen PKM-konekivääri jalkaväen käytössä. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Toisen maailmansodan aikaiset aseet pudottavat lennokkeja

80 vuotta vanha konekivääri tepsii venäläisdrooneihin kalliita ohjuksia paremmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina käyttää toisen maailmansodan aikaisia konekivääreitä venäläisten droonien tuhoamiseksi, uutisoi Wall Street Journal.

Lähes 80 vuotta vanhat aseet on havaittu tehokkaiksi keinoiksi ampua alas Venäjän käyttämiä iranilaisvalmisteisia Shahed-drooneja. Vaikka Ukraina on viime kuukausina saanut länsiliittolaisilta käyttöönsä tehokkaita ilmatorjunta-aseita, mukaan lukien saksalaisia Iris-T- ja yhdysvaltalaisia Patriot -ilmatorjuntajärjestelmiä, ei niiden käyttämiä kalliita ohjuksia kannata tuhlata halpoihin massavalmistettuihin drooneihin. Yksi Iris-T:n käyttämä ohjus maksaa 500 000 dollaria, Patriotin käyttämä ohjus taas jopa neljä miljoonaa dollaria.

Myös hävittäjillä on vaikeuksia ampua drooneja alas, sillä ne liikkuvat niin hitaasti. Lokakuussa ukrainalaislentäjä Vadym Vorošilovin hävittäjä tuhoutui, kun alasammutun droonin palaset iskeytyivät Vorošilovin hävittäjään.

Entinen Ukrainan perustuslakituomioistuimen tuomari Serhiy Sas, joka johtaa nykyään vapaaehtoisten ilmatorjuntayksikköä, ei pidä ohjusten käyttämistä drooneihin taloudellisesti järkevänä.

– Pienaseiden käyttö on sataprosenttisesti perustellumpaa, Sas tiivistää.

Sasin kaltaisista vapaaehtoisten ilmatorjuntayksiköistä on tullut Ukrainassa kuuluisia. Niiden jäsenet työskentelevät tavallisissa ammateissa, kuten vartijoina ja partureina. Ilmahälytyksen tullessa he kiipeävät konekiväärien kanssa kerrostalojen katoille tai ajavat lava-autoilla avoimille pelloille havaitakseen drooneja ja ampuakseen ne alas.

Venäjä vaihtaa säännöllisesti ohjusten ja droonien lentoratoja, joten myös ilmatorjuntayksikköjen täytyy liikkua paikasta toiseen. Toista ilmatorjuntayksikköä komentavan majuri Artem Moskalenkon mukaan yksiköt vaihtavat sijaintiaan joka päivä. Jokaisen iskun jälkeen yksiköt myös analysoivat lentoratoja ja muuttavat sijaintejaan sen mukaan.

– Ensin meidän täytyy havaita ne ja sen jälkeen tuhota ne. Se tarkoittaa, että meidän on oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Juriy Ihnat tiivistää tilanteen.

Ihnatin mukaan Venäjä käyttää droonien lisäksi yhtä aikaa mereltä, maalta ja ilmasta ammuttuja ohjuksia. Vaikka Ukraina pystyy nykykalustollaan torjumaan Kalibr-risteilyohjukset, ei Ukrainalla ole ollut kalustoa ballististen Kinžal- ja Iskander-ohjusten alasampumiseen. Uudet Patriot-ohjukset paikkaavat onneksi tämän puutteen.

Uusista asejärjestelmistä huolimatta jotkut asiat kannattaa kuitenkin suorittaa vanhemmilla ja halvemmilla järjestelmillä.

Sasin yksikkö onnistui hiljattain ampumaan alas Shahed-droonin, ja sai palkinnoksi uudemman neuvostovalmisteisen NSV-konekiväärin vanhan Maksim-konekiväärin tilalle. Kun tällaisella neuvostokonekiväärillä ammutaan alas iranilaisdrooni, ovat kulut Sasin mukaan minimaaliset ohjuksiin verrattuna.

– Ja kun droonin ampuu alas sotilas, joka ei saa palkkaa, tulee se valtion talousarviolle vieläkin edullisemmaksi, Sas naurahtaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)