Verkkouutiset

Luminen Eiranranta Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Toimi näin, jos koirasi putoaa jäihin

Varmin tapa välttää onnettomuudet on pitää koira aina kytkettynä silloin, kun liikkuu jäällä tai vesistöjen lähellä.

Heikot jäät ovat riski myös koiralle, eläinvakuutusyhtiö Agria muistuttaa tiedotteessa.

Vakuutusyhtiön tilastojen mukaan suurin osa koirien hukkumistapauksista tapahtuu talviaikana. Varmin tapa välttyä jäihin putoamisen ja hukkumisen vaaralta on pitää koira aina kytkettynä, kun liikkuu jäällä tai vesistöjen lähellä.

Jääpeite voi toisinaan olla hyvin ohut, ja kun sen päälle sataa uutta lunta, ei koira osaa erottaa, mistä jää alkaa. Koira ei myöskään osaa arvioida, onko jää tarpeeksi kestävää ja saattaa innostuksissaan juosta jäälle myös omistajan estelyistä huolimatta.

Jää saattaa kestää juoksevan koiran painon hetkellisesti, mutta koiran pysähdyttyä koiran paino voikin olla liikaa ja jää pettää alta. Jään paksuus voi myös vaihdella ja erityisiä vaaranpaikkoja ovat yleensä virtaavat vesistöt sekä sillan aluset.

Jos liikkuu koiran kanssa talviaikana alueilla, joissa on vesistöjä, voi onnettomuuksien ennaltaehkäisynä olla järkevää käyttää niin sanottuja kelluttavia huomioliivejä. Monitoimiliivi helpottaa koiraa pysymään pidempään pinnalla ja näin myös antaa aikaa omistajalle saada koira pois hyisestä vedestä.

Älä juokse koiran perään

Jos koira juoksee heikoille jäille, sen perään ei kannata juosta. Koiran apuun juokseminen tulee monelle koiranomistajalle luonnollisena ensireaktiona, mutta kannattaa muistaa, että mikäli jää ei kestä koiran painoa, ei se todennäköisesti tule kestämään myöskään ihmisen painoa.

Tilanteessa kannattaa pyrkiä pysymään mahdollisimman rauhallisena ja yrittää houkutella koira pois jään päältä esimerkiksi herkun tai lelun avulla.

Koiran perään ei kannata mennä edes silloin, jos koira tippuu jäihin. Pahimmassa tapauksessa voi tippua itsekin jäihin ja vaarantaa oman henkensä, etkä silloin pysty auttamaan koiraakaan.

Koira saattaa yrittää nousta vedestä omin avuin, mutta se ei välttämättä aina onnistu. Jää voi olla niin heikkoa, että se pettää jatkuvasti alta. Mikäli koira ei pääse ylös vedestä omin voimin, soita aina ensin hätänumeroon ja seuraa saamiasi ohjeita. Koiran pelastaminen jäistä kuuluu alueellisten pelastusviranomaisten tehtäviin.

Pidä jäihin tippunut koira kuivana ja lämpimänä

Kun koira saadaan kuivalle maalle, kuivaa koira huolellisesti ja edistä verenkiertoa hieromalla koiraa.

Kotiin päästyänne huolehdi, että koira pysyy lämpimänä ja kuivana. Siirrä koira lämmönlähteen lähelle tai käytä esimerkiksi hiustenkuivaajaa kuivaamiseen ja lämmittämiseen. Voit mitata ruumiinlämmön peräsuolesta.  Ruumiinlämmön tulisi olla yli 37 astetta ja se normalisoituu yleensä vuorokauden kuluessa. Lievään alilämpöisyyteen kuuluu lihastärinä, jäykkyys, kylmät raajat ja korvat.

Jos koira on ollut jäisessä vedessä pitkään, sen yleisvointi huononee tai ruumiinlämpö on alle 37 astetta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS