Verkkouutiset

Vihreät ja vasemmistoliitto julkaisivat varjobudjettiensa vaikutusarvion, SDP ei. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Timo Heinonen ihmettelee SDP:n päätöstä salata varjobudjettinsa vaikutusarviointi

Varjobudjetin vaikutuksia on hankala arvioida ilman eduskunnan tietopalvelun vaikutusarviointia.

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen kummastelee SDP:n päätöstä salata varjobudjettinsa vaikutusarviot.

Perinteisesti eduskuntapuolueet ovat tilanneet eduskunnan tietopalvelulta vaikutuslaskelmat varjobudjettiensa vaikutuksista. Esimerkiksi vasemmistoliitto ja vihreät ovat julkistaneet omien varjobudjettiensa vaikutusarvioinnit, mutta SDP on kieltäytynyt paljastamasta vastaanottamiensa vaikutuslaskelmiensa sisältöä.

Heinonen epäilee, että SDP:n haluttomuus paljastaa vaikutuslaskelmien tulokset liittyy siihen, että puolue kumoaisi vaihtoehtobudjetissaan käytännössä kaikki hallituksen työllisyystoimet.

– Salaako SDP tarkoituksella vaihtoehtonsa katastrofaaliset työllisyysvaikutukset? Heinonen kysyy.

Heinosen mukaan SDP on rummuttanut kovaan ääneen, kuinka heidän vaihtoehtobudjettinsa hillitsisi velkaantumista. Ilman vaikutuslaskelmia on tuloksia kuitenkin vaikeaa arvioida. Heinonen peräänkuuluttaakin SDP:ltä avoimuutta tulosten suhteen.

– Äänestäjillä on oikeus tietää millaiseen velkakierteeseen SDP:n vaihtoehto oikeasti johtaisi, Heinonen linjaa.

Kritiikkiä saa osakseen myös SDP:n vaihtoehtobudjetin menosäästöt, joita Heinonen pitää ”mielikuvitussäästöinä”. Hän arvioi, että vaihtoehtobudjetissa kerrotaan kauniita tavoitteita, mutta todelliset keinot puuttuvat.

Heinonen arvioi, että kun SDP:n varjobudjetista siivotaan pois höttöiset menosäästöt ja karmeat työllisyysvaikutukset, jäljelle jää vain velkaa ja lähes miljardin veronkiristyspaketti. Hän muistuttaakin, että kasvattamalla yritysten verotaakkaa ei saada aikaan kestävää kasvua.

– Kokonaisuus tiivistääkin hyvin SDP:n nykyisen talouspolitiikan linjan: velkaa ja veronkorotuksia. Tällä kurjistumisen reseptillä emme hyvinvointiyhteiskuntaa pelasta, Heinonen harmittelee.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)