Verkkouutiset

Bensiinin hinta on paikoin kohonnut yli kahteen euroon. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Polttoaineen hinta ennätyskorkealla – näin Timo Harakka kommentoi

Ministerin mukaan liikenteessä on käynnissä iso siirtymä.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan polttoaineiden korkea hinta on ”vakava kysymys” erityisesti ammattiautoilijoille.

Ministeri Harakan mukaan liikenteessä on tapahtumassa on iso teknologinen siirtymä, kun polttomoottoreista siirrytään kohti sähköautoja.

– Koen, että kun autotehdas toisensa jälkeen ei enää valmista polttomoottoriautoja, meidän pitää erilaisilla tuilla ja veron poistoilla vaikuttaa siihen, että sähköistäminen tulee mahdollisimman monen ulottuville, Harakka sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ministerin mukaan polttomoottoriautojen ja fossiilisten polttoaineiden tulevaisuus on kovin epävarmaa pitkällä aikavälillä.

– Niiltä osin kuin polttoaineen hinta kohoaa kompensaatioon liittyvät kysymykset pitää pohtia erikseen, Harakka sanoi.

Ministeri Harakka herätti syksyllä 2020 huomiota toteamalla Ylen A-studiossa, että aiemmin suunnitellun liikenteen päästökaupan aiheuttama polttoaineen hinnannousu voitaisiin kompensoida täysimääräisesti sekä vähävaraisille että syrjäseudulla asuville. Vähävaraisuuden rajana Harakka piti kotitalouden 40[nbsp]000 euron nettovuosituloa. Kun Harakalta kysyttiin, miten kompensaatio toimisi, vastasi hän, että ”kyse on tulonsiirrosta” ja ”pankkitilille ilmestyy rahaa”.

Sittemmin hallituksesta on todettu, että liikenteen sähköistyminen näyttää vähentävän kuitenkin päästöjä siinä määrin, ettei päästökauppamalliin tarvitse lähteä.

Pelkästään dieselin hinta on noussut viimeisen vuoden aikana kymmeniä senttejä, jopa 50 senttiä litralta, kertoo Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n raportti.

Hinnannousun taustalla on muun muassa öljyn maailmanmarkkinahinnan, kotimaisten veropäätösten ja päästövähennyskeinojen yhteisvaikutus.

Uusimmat
MAINOS