Verkkouutiset

Suljettu Vaalimaan rajanylityspaikka. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

”Tilanne itärajalla on vakava. Ja sen mukaan nyt toimimme”

Kansanedustajan mukaan Venäjän hybridihyökkäykseen vastaaminen voi edellyttää hallitukselta uusia toimia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinosen mukaan itärajan turvaaminen ja Suomen koskemattomuuden varmistaminen on edellyttänyt Venäjän aggressiivisen hybridihyökkäyksen vuoksi poikkeuksellisia toimia.

Heinonen arvioi, että Kremlin painostus maahantulon välineellistämisellä tulee jatkumaan itärajalla pitkään. Se voi myös yllättäen saada aiempia laajempia ja huomattavasti vakavampia muotoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ihmisiä alettiin työntää yli rajan viime vuoden elokuussa. Marraskuussa rajanylityspaikat oli suljettava kokonaan.

– Tapahtumien edetessä oli käynyt selväksi, että Venäjä saattoi ohjata maahamme jopa turvapaikanhakijoiksi naamioituneita Venäjän erikoisjoukkoja tai jopa ammattilaisarmeija Wagnerin sotilaita, Timo Heinonen kirjoittaa Itä-Hämeen mielipidekirjoituksessa.

Kansanedustajan mukaan on mahdollista, että vanhaan ei ole paluuta Vladimir Putinin valtakaudella tai edes Venäjän nykyhallinnon aikana.

– Venäjän toimet ovat saaneet myös uusia piirteitä GPS-häirinnän yms. kautta ja kesäkuun alussa venäläinen sotilaskone loukkasi jälleen maamme ilmatilaa. Viime vuoden lokakuulta muistamme tapahtumat Itämeren Balticconnector kaasuputkella jne. Naamioita ei ole, Heinonen sanoo.

Eduskunta käsittelee ennen kesätaukoa muun muassa rajamenettelylakia, rajaturvallisuuslakia ja asevelvollisuuslain muuttamista. Perusteettomiksi arvioidut turvapaikkahakemukset voitaisiin jatkossa tutkia nopeasti hakijoiden ollessa kiinniotettuina rajan läheisyydessä vastaanottokeskuksessa.

– Venäjän hybridihyökkäyksessä tämän lain toimivuus olisi toki heikko ja siksi säädämmekin samaan aikaan rajaturvallisuuslain, jolla rajan ylitys estetään kokonaan. Toimi on kova ja poikkeuksellinen. Raja yli ei pääse eikä voi tulla se estetään, Timo Heinonen toteaa.

– Ja kolmantena, asevelvollisuuslakia muuttaen laajennamme reserviläisten käyttöä rajaturvallisuuden takaamiseen. Muutoksella mahdollistamme Rajavartiolaitoksen alaisuuteen sijoitettujen reserviläisten kutsumisen apuun tilanteissa, joissa rajaturvallisuuden ylläpitäminen ei olisi mahdollista Rajavartiolaitoksen oman henkilöstön turvin.

Hänen mukaansa hallitus voi päättää tarpeen mukaan uusista toimista.

– Asetamme Suomen ja suomalaisten turvallisuuden kaiken edelle. Turvallisuuden varmistaminen on valtion ja myös meidän kansanedustajien tärkein tehtävä. Ja suojelemalla omaa kansallista turvallisuuttamme ja myös itsemääräämisoikeuttamme suojaamme samalla EU:n ja Naton pitkää itäistä ulkorajaa. Tilanne itärajalla on vakava. Ja sen mukaan nyt toimimme, Heinonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)