Verkkouutiset

Terveysturvaajat-osaston johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mediainfossa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

THL:n Mika Salminen: Talvella edessä kunnon epidemia

Laitoksen mukaan koronavirus on siirtymässä pandemiasta endemiaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvaajat-osaston johtajan Mika Salmisen mukaan Suomessa on varauduttava koronavirustilanteen pahenemiseen syksyn ja talven aikana.

– Väestössä on yhä varsin iso alttius tartunnan saamiselle. Rokotteet eivät valitettavasti estä tartunnan saamista, vaikka ne suojaavat hyvin vakavalta taudilta.

– Kyllä täytyy varautua siihen, että talvella on taas enemmän tartuntoja. Määriä on vaikea arvioida, mutta kunnon epidemia saattaa olla talvella edessä, hän sanoo Verkkouutisille.

THL:n mukaan koronavirus on siirtymässä pandemiasta endemiaan. Tämä tarkoittaa, että virusta esiintyy kaikkialla maailmassa jatkuvasti vaihtelevalla ilmaantuvuudella ja epidemiat toistuvat kausivaihtelun mukaisesti.

Mika Salmisen mukaan kyse ei enää ole varautumisesta vaan jo sopeutumisesta siihen, että virus kuormittaa terveydenhuoltoa erityisesti talvikaudella.

– Olen vakuuttunut siitä, että terveydenhuolto, kun tämä ei ole enää mikään uusi asia, on asiaan sopeutunut ja pohtii etukäteen, millä pärjätään, että on tarpeeksi henkilöstöä ja sairaalapaikkoja.

THL:n johtajan mukaan ei ole “täysin poissuljettua”, että Suomessa joudutaan ottamaan uusia rajoituksia käyttöön viruksen leviämisen estämiseksi. Salminen kuitenkin lisää, että virusta ei voida kokonaan poistaa rajoitusten avulla.

– Silloin kun rajoituksista päätetään, pitää pohtia, mitä niillä saadaan aikaan. Ei ole täysin poissuljettua, että meillä olisi niin vakava tilanne, että terveydenhuoltomme ei enää pärjää, jotainhan silloin täytyy tehdä.

– Tämän vuoden alusta asti muunnokset ovat olleet niin tarttuvia, että käytännössä siinä tarvitaan aika totaalinen yhteiskunnan sulku, jotta ylipäätään voidaan hillitä tartuntojen leviämistä, Salminen toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS