Verkkouutiset

THL:n 1504 näytteessä vain neljällä koronan vasta-aineita

Vasta-ainetutkimuksen perusteella virusta on Suomen väestössä varsin vähän.

Koronan vasta-ainepositiivisten osuus vaikuttaa pysyneen Suomessa toistaiseksi hyvin matalana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n testaamista yhteensä 1504 näytteestä vain neljässä on ollut koronaviruksen vasta-aineita, siis 0,27 prosentissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja ja terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen huomauttaa Twitterissä, että tulosten perusteella Suomen väestössä on hyvin vähän viruksen sairastaneita.

Lehtoselle vastataan, että taudin tukahduttaminen ja kurissa pitäminen testauksella vaikuttaisi olevan tehokasta, kun virus ei kerran ole tämän laajemmin levinnyt. Laumasuoja-ajattelua kommentoija kutsuu katastrofiksi näiden tulosten perusteella.

– Tältä tämä olemassa olevan tiedon perusteella hyvin vahvasti näyttää, Lasse Lehtonen toteaa takaisin.

Neutraloivat vasta-aineet ovat THL:n mukaan varmin merkki uuden koronaviruksen tartunnasta. Toistaiseksi kaikki positiiviset mikroneutralisaatiotestitulokset ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueelta.

Neutralisaatiotestillä todettujen vasta-ainepositiivisten suhteellinen määrä on THL:n mukaan noin kolminkertainen Tartuntatautirekisterin varmistettuihin tautitapauksiin (positiivinen hengitystienäyte) verrattuna.

Vasta-ainetutkimuksella pyritään selvittämään, kuinka laajalle koronavirus on todellisuudessa levinnyt Suomessa. Monissa mallinnuksissa on oletettu, että koronavirusepidemiaan kuuluu erittäin suuri oireettomien tai lieväoireisten tartunnan saaneiden joukko.

Helsinki, Vantaa ja Espoo

Sen lisäksi, että virusta vaikuttaa olevan hyvin vähän väestössä, on Suomen epidemia myös vahvasti alueellinen. Tilastojen perusteella koronatapaukset painottuvat hyvin vahvasti Uudellemaalle ja sielläkin käytännössä Helsinkiin, Vantaalle ja Espooseen.

Nämä kunnat ovat täysin omilla koronaluvuillaan. Edellisellä viikolla Helsingissä todettiin 202, Vantaalla 121 ja Espoossa 92 koronatapausta. Seuraavaksi eniten viikottaisia tapauksia oli Turussa, Sipoossa ja Nurmijärvellä, vain kymmenen kussakin.

Isossa osassa Suomea koronaa ei ole juuri lainkaan.

Esimerkiksi Itä-Savon, Ahvenanmaan ja Pohjois-Karjalan  sairaanhoitopiireissä ei ole kahteen viikkon todettu lainkaan uusia tartuntoja.

Lisäksi neljässä sairaanhoitopiirissä on todettu viime viikolla vain yksi uusi ja neljässä piirissä kaksi uutta koronatapausta. Yli puolessa Suomen sairaanhoitopiireistä on siis tällä jaksolla todettu enintään kaksi tartuntaa.

LUE MYÖS:

Isossa osassa Suomea koronatapauksia ei ole juuri lainkaan

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)