Verkkouutiset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyltti Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

THL ei suosittele tehosteannosta sote-alan ammattilaisille

Tutkimuspäällikön mukaan perusterveen riski vakavalle koronataudille on erittäin pieni.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei toistaiseksi suosittele perusterveille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille syystalven koronarokotusten tehosteannoksia.

Laitoksen mukaan perusterveiden rokotettujen työikäisten aikuisten riski parhaillaan kiertävien omikronvarianttien aiheuttamalle vakavalle koronataudille on erittäin pieni.

– Tehosteannoksiksi suositellaan varianttiräätälöityjä rokotteita, jotta suojan immunologinen pohja laajenee. Emme kuitenkaan tiedä vielä, millainen niiden suoja tartuntoja vastaan on verrattuna alkuperäisiin rokotevalmisteisiin, ja millainen vaikutus tällä olisi mahdollisesti sairauspoissaoloihin, THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin sanoo tiedotteessa.

THL:n tutkimuksissa on havaittu, että suurella osalla väestöstä on koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita. Tartunnan saaneiden osuus kasvoi etenkin keväällä ja kesällä 2022.

Tutkimuspäällikön mukaan hyvin suurella osalla 12 vuotta täyttäneistä on koronatartunnan ja rokotuksen vaikutuksena muodostunut hybridi-immuniteettia.

– Hybridi-immuniteetti on voimakkaampi ja tunnistaa laajemmin erilaisia virusmuunnoksia kuin yksin tartunnan tai rokottamisen seurauksena muodostunut suoja, Melin toteaa.

Osa Euroopan maista suosittelee sote-ammattilaisille tehosteannoksia tänä syksynä.

– Päätösten tukena ei ole tutkimusnäyttöä uusien varianttivalmisteiden paremmasta tehosta alkuperäisvalmisteisiin verrattuna. Suositukset perustuvat toiveeseen, että varianttivalmisteet olisivat tehokkaampia ehkäisemään tartuntoja, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Jos sote-ammattilainen kuuluu ikänsä tai perussairautensa vuoksi tehosteannosten kohderyhmään, hänelle suositellaan tehosterokotetta samalla tavalla kuin muillekin kohderyhmään kuuluville.

THL suosittelee uutta tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

– Rokottamalla saatuun lisäsuojaan vaikuttaa myös aiemmin muodostunut immuniteetti. Jos aiemmasta rokottamisesta tai tartunnasta on kulunut lyhyt aika eli joitain kuukausia, aiemmin muodostunutta immuniteettia on vielä hyvin jäljellä. Tehosterokotteella saatava vaste ja lisäsuoja tartuntoja vastaan voi jäädä tällöin vähäiseksi, Melin kertoo.

Talven tehosterokote suositellaan otettavaksi samalla kertaa influenssarokotteen kanssa, eli yleensä marras-joulukuussa. THL:n mukaan tehosterokote kannattaa ottaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS