Verkkouutiset

Ukrainalaiset sotilaat kantavat Vampyyri-droonia tehtävän jälkeen. AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

”Tehokkain aseemme” – näin Ukrainan Vampyyri-drooni iskee hyökkääjää vastaan

Ase herättää poikkeuksellista pelkoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Oleksandr Pavliuk on vahvistanut, että keskipitkän ja lyhyen kantaman iskudroonit tappavat nyt enemmän sotilaita molemmilla puolilla Ukrainan sotaa kuin mikään muu ase. Erityisesti yksi Vampyyri-nimeä kantava drooni aiheuttaa pelkoa venäläisten hyökkääjien keskuudessa. Asiasta kertoo The Times.

– Suurimmat tappiot viholliselle aiheuttavat droonimme, se on tehokkain aseemme, Pavliuk kertoo.

– Myös Ukrainan puolella on sama tilanne. Suurin osa tappioistamme aiheutuu venäläisistä drooneista, seuraavaksi eniten heidän tykistöstään ja sitten ilmavoimista.

Kustannukset, kestävyys ja tykistöammusten puute olivat kaikki tekijöitä, jotka ajoivat Ukrainan viime vuonna isku-droonien kehityksen kärkeen. Yksi drooni on halvimmillaan muutaman sadan euron tuote kun taas modernit ohjautuvat ohjukset voivat nousta yli 50 000 euron kappalehintaan. Tehokkuuspotentiaali on ilmeinen.

Kesäyön pimeydessä Vampyyri-droonien etäoperaattorit seuraavat tarkkaa ohjesarjaa ennen kuin pudottavat pomminsa vihollisen jalkaväkeen. Venäläissotilaat pelkäävät niitä. Vampyyri, joka tunnetaan Baba Yagana slaavilaisen kansanperinteen noidan mukaan, oli alun perin rakennettu maanviljelijöille. Nyt se toimii keskipitkän kantaman pommikoneena erityisesti yönaikaisissa operaatioissa.

Vampyyrin koko, voima ja iskujen tarkkuus ovat ansainneet sille kovan maineen venäläisen jalkaväen keskuudessa.

– Tiedämme siepattujen viestien perusteella, että jotkut venäläiset sotilaat pelkäävät Baba Yagaa niin paljon, että he luulevat joidenkin mallien olevan varustettu mekaanisilla kynsillä, sanoi Maksym, Vampyyri-droonien yksi operaattoreista.

– He luulevat, että sitä käytetään haavoittuneiden sotilaiden sieppaamiseen tieteellisiä kokeita varten laboratorioissa.

Vampyyri voi kuljettaa optimaalisesti 12 kilogramman kuorman ja sitä voidaan käyttää myös kranaattien, veden ja jopa lääkintätarvikkeiden toimittamiseen.

Pelko Vampyyreistä on niin suuri, että jotkut venäläiset ovat ryhtyneet äärimmäisiin toimenpiteisiin välttääkseen ne. Eräs jalkaväkisotilas, jonka he huomasivat kuopassa ilman kivääriä, veti esille veitsen ja viilsi kurkkunsa auki heidän drooninsa leijuessa hänen yläpuolellaan.

– Näimme hänen kuolevan, toinen operaattori Bohdan kertoo.

– Hän toivoi pääsevänsä kärsimyksestään nopeasti, mutta hänen kesti noin tunnin kuolla. Hän ansaitsi kuolla tuolla tavalla, tunkeutuessaan maahamme.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)