Verkkouutiset

Vladimir Putin. AFP / LEHTIKUVA / MIKHAIL METZEL

Tätä Vladimir Putin yrittää nyt viestiä – ”kansaa valmistellaan”

Venäjän presidentti varoitti sodan venymisestä Ukrainassa.

Australian asevoimien kenraalimajuri (evp.), sotatutkija Mick Ryan kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan liittyen Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskiviikkona antamiin lausuntoihin Ukrainan sodasta.

Putin puhui Venäjän ihmisoikeusneuvoston televisioidussa kokouksessa.

Mick Ryanin mukaan suurin huomio kiinnittyi ydinaseisiin.

– Putin pyörtää joitakin sotaisempia lausuntojaan ja väittää nyt, että Venäjä ei käyttäisi ydinaseita ensin. Tämä on positiivista (jos hän on tosissaan), Ryan pohtii.

Hänen mukaansa ”Putin laajentaa nurkkaa, johon hän on maalannut itsensä laaja-alaisella hyökkäyksellään Ukrainaan”.

– Tällä hetkellä hänellä on minimaalisesti strategista liikkumavaraa. Sulkemalla pois ydinaseilla tehtävän ensi-iskun hän vähentää entisestään Naton suoran väliintulon mahdollisuuksia, Ryan sanoo.

– Hän myös lieventää hieman narratiiviaan, jonka mukaan Ukrainan valloitus on Venäjälle eksistentiaalinen kysymys. Tämä antaa hänelle jatkossa hieman liikkumatilaa, jos hän sitä tarvitsee.

Mick Ryan arvioi, että Putinille on lisäksi esitelty asevoimien tekemä mallinnus, jonka mukaan muutaman taktisen ydinaseen käytöllä olisi minimaalinen vaikutus taistelukentän dynamiikkaan, mutta sillä olisi valtava pitkän aikavälin strateginen vaikutus Venäjään ja sen naapureihin.

Putin kuitenkin varoitti puheessaan ydinsodan uhkasta.

”Kaikki apu Ukrainalle”

Putin totesi keskiviikkona, että sota Ukrainassa voi kestää vielä pitkään. Ryanin mukaan nämä sanat on tarkoitettu eri yleisöille.

– Ensimmäinen yleisö on venäläinen väestö. Hän valmistelee heitä muihin mahdollisesti edessä oleviin toimiin, joihin mahdollisesti sisältyy lisää liikekannallepanon vaiheita.

– Toinen yleisö on Venäjän asevoimat ja kansallisesta turvallisuudesta vastaavat virkamiehet (sekä palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja). Hän haluaa pitää heidät puolellaan, joten Putin sanoo, että hän haluaa voittaa eikä aio perääntyä vaikeasta tilanteesta. Se on ainakin hänen suunnitelmansa tällä hetkellä, Ryan toteaa.

Putinin puhuttelema kolmas yleisö on Ukrainaa tukevien länsimaiden väestö.

– Hän kysyy jälleen heiltä, ovatko korkeat energiakustannukset ja korkea inflaatio Ukrainalle annetun tuen arvoisia pitkällä aikavälillä, Ryan sanoo.

– Putin sanoo pohjimmiltaan länsimaiden hallituksille, että ”siinähän yritätte saada väestönne puoltamaan Ukrainan sodankäyntiä seuraavien parin vuoden aikana”. Putin myös muistuttaa sotatarvikkeiden tuotantokapasiteetin laajentamiseen liittyvistä kustannuksista.

Mick Ryanin mukaan nämä kommentit voivat toki olla vain väsyneen presidentin hetken mielijohteesta aiheutunutta mutinaa.

– Mutta jotenkin epäilen sitä.

Ryan korostaa, että Ukrainaa tukevien länsimaisten hallitusten ja kansojen pitää suhtautua tilanteeseen strategisella kärsivällisyydellä tänä talvena ja ensi vuoden puolella.

– Putinin kommentit vahvistavat tarvetta tarjota kaikki mahdollinen apu, jotta Ukraina selviää voittajana Venäjän hyökkäyksestä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)