Verkkouutiset

Venäjä-mieliset taistelijat tutkivat ukrainalaisia sotilaita. LEHTIKUVA / AFP

”Tätä Vladimir Putin on suunnitellut pitkään” – professori varoittaa valeoikeudesta

Mariupolista vankileirille viedyt Ukrainan sotilaat saattavat joutua oikeuden eteen.

Wisconsinin yliopiston professori Francine Hirsch pelkää näytösoikeudenkäyntien alkavan Venäjän miehittämällä alueella Ukrainassa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan yli 900 Azovstalin tehdasalueella Mariupolia puolustanutta ukrainalaissotilasta on viety Mariupolista vankileirille Olenivkaan, joka sijaitsee Venäjän miehittämällä alueella Donetskin kaupungin eteläpuolella.

The Timesin mukaan evakuoidut ukrainalaissotilaat saattavat joutua oikeuden eteen ja heidät voidaan tuomita Kremlin propagandan mukaisesti ”natsisotarikollisina” sen sijaan, että heidät vaihdettaisiin vangittuihin venäläisiin, kuten Kiova on toivonut.

– Neuvostotyyliset näytösoikeudenkäynnit ovat alkamassa. Olemme nähneet tämänkaltaista ennenkin – ja (Venäjän presidentti Vladimir) Putin on suunnitellut pitkään tätä hetkeä. Kansainvälinen yhteisö ei saa olla hiljaa, professori Hirsch tviittaa.

Hänen mukaansa asiasta on uutisoitu laajasti Venäjällä, ja sitä on kutsuttu ”Donetskin Nürnbergin oikeudenkäynniksi”.

– Kansainvälisten asianajajien ja kansainvälisten instituutioiden on tehtävä täysin selväksi, että jos Venäjä järjestää tällaisen näytösoikeudenkäynnin, se olisi vakava rikos. Länsimaisten toimittajien on tehtävä tämä täysin selväksi myös uutisissaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS