Verkkouutiset

Tässä syy ministereiden budjettikiistaan: Vapaavuoren sektorilta rahaa Ihalaiselle

Valtiovarainministeri Antti Rinne on omassa budjettiehdotuksessaan leikannut tuntuvasti elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) vastuualueisiin työ- ja elinkeinoministeriössä kuuluvia menoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sen sijaan samassa ministeriössä työministerinä työskentelevän Lauri Ihalaisen (sd.) vastuualueiden menot Antti Rinne on budjettiehdotuksessaan pitänyt käytännössä ennallaan.

Tuntuvin leikkaus kohdistuu yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan tarkoitettuihin Tekesin avustuksiin. Työ- ja elinkeinoministeriön omaan budjettiehdotukseen nähden valtiovarainministeri Rinne on leikannut Tekesin valtuuksia 30 miljoonalla eurolla. Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 12 miljoonan euron leikkausta avustuksiin. Viime vuoteen nähden Rinteen budjettiehdotuksen leikkaus valtuuksiin on peräti 70 miljoonaa euroa eli 20 prosenttia.

Tekesin mukaan näin suuri leikkaus jättäisi 200 pk-yritysten projektia ilman Tekesin rahoitusta, mikä tarkoittaisi 400 miljoonan euron vuotuista liikevaihdon menetystä tulevina vuosina. Yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tekemään elinkeinoelämää hyödyttävään tutkimukseen leikkaus tarkoittaisi 500 tutkijatyövuoden vähennystä.

Työministeri Ihalaisen hallinnonalaan kuuluviin julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin sen sijaan on luvassa 72 miljoonan euron lisäys eli 14 prosenttia edellisvuoteen nähden. Lisäys sisältyy myös työ- ja elinkeinoministeriön omaan budjettiehdotukseen, ja siihen Rinne ei ole kohdistanut omassa esityksessään leikkauksia.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on arvostellut Antti Rinteen toimintatapoja budjetin valmistelussa. Työ- ja elinkeinoministeriö peruutti keskiviikolle tarkoitetun toimittajatapaamisen, jossa Vapaavuoren ja Ihalaisen oli tarkoitus keskustella toimittajien kanssa budjettiin liittyvistä kysymyksistä. Vapaavuori kertoi toimittajille kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksen yhteydessä Seinäjoella, että hänen arvostelunsa liittyy nimenomaan Rinteen toimintatapoihin, eikä hänen ja ministeri Ihalaisen keskinäisiin väleihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)