Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puoliso Suzanne Innes-Stubb. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Tasavallan presidentti valtiovierailulle Viroon – Näin matka etenee

Alexander Stubb puolisoineen vierailee Virossa maanantaista keskiviikkoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vierailulla ovat esillä Suomen ja Viron kahdenvälisten suhteiden tiivistäminen entisestään, Euroopan turvallisuusympäristö ja puolustuksen vahvistaminen, energia-asiat ja kriittinen infrastruktuuri.

Tänään maanantaina Viron presidentti Alar Karis ja hänen puolisonsa Sirje Karis ottavat presidenttipari Alexander Stubbin puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin vastaan valtiovierailuun kuuluvin seremonioin Tallinnan Vapaudenaukiolla, jossa ohjelmassa on myös seppeleenlasku Viron vapaussodan muistomerkille. Yleisö voi seurata tilaisuutta kello 11 alkaen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Presidentit käyvät viralliset keskustelut presidentti Karisin virka-asunnolla Kadriorgissa. Keskustelun aiheita ovat muun muassa kahdenväliset kysymykset, Ukraina sekä Nato- ja EU-yhteistyö. Keskustelujen päätyttyä presidentit järjestävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Viron parlamentissa Riigikogussa Stubb tapaa parlamentin puhemies Lauri Hussarin ja pitää puheen Suomen ja Viron suhteista.

Ohjelmassa on myös tapaaminen Viron pääministeri Kaja Kallaksen ja Tallinnan kaupunginjohtaja Jevgeni Ossinovskin kanssa.

Päivän päätteeksi presidenttipari osallistuu presidentti Karisin ja rouva Karisin isännöimälle juhlaillalliselle.

Tiistaina presidentti Stubb tutustuu Rakett69 Science Studios -tiedekeskukseen ja tapaa siellä koululaisia. Tämän jälkeen presidentti vierailee laivastotukikohta Miinasatamassa Tallinnassa ja osallistuu keskusteluihin kriittisestä merenalaisesta infrastruktuurista ja energiayhteistyöstä.

Toisen vierailupäivän ohjelmassa on lisäksi seppeleenlasku Suomen puolesta talvi- ja jatkosodassa taistelleiden virolaisten vapaaehtoisten eli Suomen-poikien muistomerkille sekä vierailu Tallinnan TV-tornissa.

Iltapäivällä Suomen ja Viron presidenttiparit matkustavat Tarttoon, jossa heidät ottaa vastaan kaupunginjohtaja Urmas Klaas.

Illalla Stubb ja rouva Innes-Stubb järjestävät kiitosvastaanoton Viron kansallismuseossa Tartossa.

Keskiviikkoaamuna ohjelma jatkuu vierailulla Tarton yliopiston Delta Centressä ja Tarton yliopistolla, jossa presidentti pitää puheenvuoron ja keskustelee opiskelijoiden kanssa.

Presidentin valtiovierailuseurueeseen kuuluvat myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.), Puolustusvoimain komentaja kenraali Janne Jaakkola ja eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Savola (kesk.).

Suzanne Innes-Stubbilla on erillisohjelmaa presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi. Maanantaina hän vierailee yhdessä rouva Karisin kanssa Viron taidemuseossa KUMUssa ja tutustuu Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Tiistaina he vierailevat Tallinnan musiikki- ja balettikoulu MUBAssa sekä Tallinnan suomalaisessa koulussa. Tartossa heidän ohjelmaansa kuuluu vierailu yliopistollisessa sairaalassa.

Edellinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Virossa viimeksi vuonna 2022. Presidentti Karis vieraili Suomessa edellisen kerran helmikuussa 2024.

Presidentti saa kehuja Virosta

Ylen uutisten haastattelema laulaja ja kansanedustaja Luisa Rõivaksen mukaan Alexander Stubb on avoin ja kansainvälinen presidentti, lisäksi vielä suuri Viron-ystävä.

Viron entisen pääministerin Taavi Rõivaksen puolisona Luisa Rõivas on tavannut Stubbin henkilökohtaisesti useampaan kertaan.

Hän kuvaa presidenttiä hyvin avoimeksi ja ystävälliseksi myös ihmisenä.

– Ja henkilökohtaisesti pidän siitä, että hän on hyvin urheilullinen ja että hän lajinsa on nimenomaan triathlon, kolme vuotta sitten elämänsä ensimmäisen triathlonin läpäissyt Rõivas sanoo.

– Poikamme on nimetty Stubbin mukaan. Herman ja Aleksander ovat hänen isoisiensä nimet. Mutta kun Taavi oli silloin paljon tekemisissä Alexanderin kanssa, niin päätettiin, että nimi kirjoitetaan x:llä, Rõivas kertoo Ylelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)