Verkkouutiset

Kirjoittajan mukaan tuloverotus olis laskettava ensin Ruotsin ja sitten EU:n keskiarvon tasolle. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tarvitsemme suuren tuloverojen uudistuksen

BLOGI

Kirjoittajan mukaan työn tuloksista pitäisi jäädä enemmän tekijän käteen.
Sture Fjäder
Sture Fjäder
Sture Fjäder on pitkän linjan työmarkkinajohtaja.

Suomen veroaste on korkea ja erityisesti tuloverotus kireää. Suomessa verotetaan osaamista, eli aivoja ja tekemistä todella kovaa. Tämä on väärin ja pitää kokoomuksen johdolla muuttaa seuraavalla vaalikaudella.

Verrokkimaamme verotuksessa on Ruotsi. Kun katsoo tuloveroastetta eri tuloluokissa niin verotus on Ruotsissa kevyempää. Esimerkiksi 3 600 euron kuukausituloilla, vero Ruotsissa on 25 prosenttia, kun se Suomessa on 31 prosenttia. Tulotasolla 5 600 euroa se on 33 prosenttia Ruotsissa ja Suomessa 38 prosenttia. 12000 euron tuloilla vero Suomessa on 49 prosenttia ja Ruotsissa 45 prosenttia. Ero siis on 4-6 prosenttiyksikköä riippuen tulotasoista. Suomen tuloverot pitää alkuun saattaa Ruotsin tasolle ja sen jälkeen EU-keskitasolle.

Tämän takia tarvitaan iso verouudistus, tuloverouudistus. Yhden prosentin tuloveroalennuksen  arvo valtioverotuksessa on 600 miljoonaa euroa. Tuloverotusta tulee alentaa seuraavalla vaalikaudella vähintään 3 miljardilla euroilla.

Suomen kaltaisessa maassa inhimillisen pääoman merkitys työn tuottavuuden kasvulle on korostunut suhteessa kiinteän pääomaan. Kireä progressiivinen tuloverotus alentaa tulonoususta saatavaa hyötyä ja vähentää näin kannusteita hankkia lisäpätevyyttä tai pyrkiä urallaan eteenpäin. Veropolitiikka on myös työllisyyspolitiikkaa.

Rajaveroaste on Suomessa järkyttävän korkea. Esimerkiksi 000  tai 4 000  euroa kuussa tienaavan ihmisen rajaveroaste on 47 prosenttia, jonka päälle tulee 8-9 prosenttia erilaisia sosiaaliturvamaksuja. Henkilö saa siis käteen alle puolet tulonlisäyksestä.

Rajaverot pitää kautta linjan alentaa järkevälle tasolle. Henkilön kuuluu saada suurempi osuus työn tuloksista ja lisätyöstä, jota hän tekee. Tämä on myös tärkeää työllisyysasteen näkökulmasta. Meillä on paljon eläkkeelle siirtyneitä jotka voisivat tehdä osa-aikaisesti työtä. Nyt se ei kannata koska lisätyötä verotetaan rajusti. Eläkeläisten verotus tulee pikaisesti laskea samalle tasolle palkansaajien verotuksen kanssa. Verottoman eläketulorajan, noin 900 euroa kuusa, jälkeen ei eläkkeensaajien verotus saa olla palkkatulon verotusta ankarampaa.

Vuonna 2012 säädettiin uudet tilapäiset raippaverot palkansaajille ja eläkeläisille. Palkansaajille ylimääräinen 2 prosentin vero tulee 82 900 euron kohdalla ja eläkeläiselle kokonaista 5,85 prosentti 47 000 euron kohdalla. Nämä ihmiset maksavat jo paljon veroja ja huolehtivat omasta osuudestaan hyvinvointiyhteiskuntaa. Seuraavalla vaalikaudella nämä ylimääräiset raipat on poistettava.

Jos Suomi aikoo kunnolla kilpailla osaamistyöstä tuloverotusta pitää reippaasti alentaa. Meidän kilpailijamaamme ovat paljon kilpailukykyisimpiä kuin me, ei pelkästään tuloverotuksessa. Veroastetta on siis alennettava kautta linjan ja samalla uudistettava hyvinvointiyhteiskuntaa.

Pitää kysyä tarvitsemmeko kaikkea mitä nyt on. Minun vastaukseni on, että ei. On aika että ihmiset kantavat suuremman vastuun itsestään ja lähimmäisistään. Heikoista pidetään aina huolta, mutta näin anteliasta sosiaaliturvajärjestelmää kuin nyt emme pysty kantamaan.

Minun ehdottamaani verouudistusta rahoitetaan velvoittavamman työllisyyspolitiikan ja työllisyyskasvun kautta. Yksi miljardi vastaa yhden prosentin työllisyysasteen nousua. Rahoitusta tulee myös sitä kautta kun vahvistetaan talouskasvua vahvemman markkinatalouden kautta.

Politiikassa pitää olla eroja ja vaihtoehtoja. Minä alentaisin veroja.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Suosittelemme

MAINOS