Verkkouutiset

Koronaviruksesta tulee vakavia oireita pienelle osalle sairastuneista. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tartunta sai huippututkijan muuttamaan mieltään: Nämä ovat kolme suurta koronamyyttiä

Asiantuntija kertoo alkaneensa taas käyttää maskia.

Australialainen immunologian huippututkija, Garvanin lääketieteellisen tutkimuskeskuksen professori Chris Goodnow kertoo ABC:lle koronatartunnan muuttaneen hänen omaa asennettaan virukseen. Goodnow kuvailee ylimielisyytensä kääntyneen nöyryydeksi.

Goodnow kertoo, että koronavirustartunnan sivuvaikutuksena hän oli saanut myös vakavia sydänoireita, jotka koskettavat keskimäärin kahta prosenttia tartunnan saaneista.

– Se oli pelottava kokemus ja virkistävä muistutus siitä, että virus ei ole poistunut keskuudestamme – vaikka olemmekin niin epätoivoisesti valmiita siihen, tutkija kertoo.

Tutkija haluaakin nyt kumota kolme mielestään keskeistä koronavirukseen liittyvää myyttiä.

Moni ajattelee koronan olevan vain flunssa, jonka vuoksi se kannattaa vain sairastaa pois. Tutkijan mukaan tämä ensimmäinen myytti on seurausta ihmisten kyllästymisestä koronasta puhumiseen.

Myös Goodnow itse tunnustaa sortuneensa ajatteluun: sairastettu takaisi immuniteetin tulevia altistumisia varten. Uusi tutkimus kuitenkin kumoaa nämä väitteet.

Yhdysvaltalaistutkijat löysivät yhteyden sairastetun koronan ja muiden terveysvaikutusten välillä, mukaan lukien esimerkiksi sydänsairaudet, diabetes, mielenterveys ja neurologiset sairaudet. Korona vaikutti negatiivisesti kaikkiin kategorioihin ja useasti sairastettu korona pahensi vaikutusta.

– Aineiston viesti on selvä: Covid-19 ei ole vain flunssa, eikä sen sairastaminen auta ”pääsemään siitä yli”, Goodnow toteaa.

Toiseksi myytiksi tutkija nimeää tartunnan pysäyttämisen immuniteetin avulla. Vaikuttaa siltä, että viimeisimmät rokotteet eivät enää tehoa uusin koronavirusvariantteihin. Tämän osoittaa esimerkiksi Iso-Britanniassa tehty tutkimus.

Tutkija painottaa kuitenkin, että tehosterokotus tulisi silti ottaa, mutta huolehtia samalla muista keinoista hillitä taudin leviämistä.

Kolmas myytti liittyykin rokotteisiin: variantteihin kohdistetut rokotteet eivät ole tutkijan mukaan ratkaisu viruksen päihittämiseen.

Vaikka uusi rokoteteknologia onkin nopeasti kehittyvää, on viruksen kehitys nopeampaa, toteaa tutkija perustaen väitteensä lääkeyhtiö Modernan tekemään kokeeseen.

Goodnow kertoo suunnitelmastaan tartuntansa ja sydänongelmiensa jälkeen: hän kertoo palaavansa maskin käyttöön ja unohtavansa ylimielisyyden.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS