Verkkouutiset

Lentonäytöksessä kaksi Norjan F-35A-, neljä USA:n F-35B-, neljä Suomen F-18- ja neljä Ruotsin JAS Gripen 39 -konetta. LEHTIKUVA / HANDOUT / FABIAN HELMERSEN / FÖRSVARET

Tanska tuo kotiin kaikki F-35-hävittäjänsä USA:sta

Maan puolustusministeriö haluaa parantaa F-35-lentäjien ja -mekaanikkojen koulutustasoa kotimaassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

F-35-hävittäjän uusimman Tech Refresh 3 -version (TR-3) viivästymisen takia Tanska siirtää kaikki Arizonan Luken koulutustukikohdassa olevat F-35-koneensa kotimaahan. Tanskalla on Lukessa kuusi ja kotimaassa Skydstrupin lentotukikohdassa neljä F-35A-hävittäjää.

Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsenin mukaan koneiden siirrolla voidaan nostaa koneen lentäjien ja mekaanikkojen koulutustasoa Skydstrupissa lentäjien koulutuksen jatkuessa myös Lukessa. Ministeriön mukaan se haluaa pysyä paremmin kartalla konetyypin integraation suhteen varsinkin nyt, kun se on luvannut osan poistuvista F-16-hävittäjistään Ukrainalle.
Tanskahan on sopinut myös 24:n F-16-koneen myynnistä Argentiinalle. Niistä ensimmäiset linee jo toimitettu.

Poulsen korosti myös sitä, että Tanskalla on täytettäviä velvollisuuksia puolustusliitto Natossa. Hänen mukaansa Lukessa olevat koneet korvataan sitä mukaa, kun Tanskan TR-3-koneita valmistuu. Hän kertoi ministeriön löytäneen nyt ratkaisun, jolla uusien koneiden viivästyminen vaikuttaa Tanskan puolustuskykyyn mahdollisimman vähän. Koneiden siirron aikataulua ei ole julkistettu.

Tanskan puolustusministeriön ilmoitus tulee samaan aikaan kuin Yhdysvaltain Puolustusministeriön F-35-ohjelmavirasto (Joint Program Office, JPO) valmistautuu jälleen ottamaan vastaan F-35-hävittäjiä noin vuoden kestäneen tauon jälkeen. Koneissa on typistetty versio TR-3:n laitteista ja ohjelmistopaketista. JPO:n odotetaan  informoivan kongressia lähiviikkoina typistetyn TR-3-version turvallisuudesta koulutuskäyttöön.

Koelennoilla varmistetaan järjestelmän vakaus – eli ettei sitä tarvitse käynnistää monta kertaa uudelleen lennon aikana. Kun sertifiointi on valmis, JPO ottaa tässä vaiheessa vastaan 85 konetta. Taistelukykyiseksi TR-3-version kerrotaan tulevan vasta ensi vuonna, jolloin myös ensimmäiset Suomen tilaamat koneet näillä näkymin valmistuvat.

Tanskan F-35-laivaston kokonaismääräksi on suunniteltu 27 konetta. Loput 17 konetta toimitetaan vuoteen 2027 mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)