Laajan selvityksen perusteella ikääntyneitä työnhakijoita voidaan syrjiä rekrytoinneissa, vaikka monilla aloilla on pulaa osaavasta työvoimasta.
Totaljobs-yhtiö kysyi asiaa 750 HR-osastolta ja 4 000 työntekijältä. Aineisto koski Britanniaa, mutta havainnon uskotaan pätevän monissa muissakin länsimaissa. Kyselyn perusteella lähes puolet värväyksiin osallistuneista henkilöistä katsoi, että jo 57-vuotiaat olivat liian vanhoja työnhaussa.
Vastaajista 40 prosenttia sanoi esihenkilöiden painostaneen valitsemaan nuorempia hakijoita. Lähes kaksi kolmesta HR-asiantuntijoista myönsi tehneensä oletuksia hakijoista pelkästään iän perusteella.
Joka viides yli 50-vuotias sanoi, ettei laita ikäänsä ansioluetteloonsa mahdollisen ikäsyrjinnän vuoksi. Joka seitsemäs arvioi, ettei ollut saanut työpaikkaa ikänsä vuoksi.
Monet iäkkäämmät työnhakijat sanoivat kohdanneensa sopimattomia ikään liittyviä kysymyksiä työhaastatteluissa. Oletuksena oli, etteivät he osaisi käyttää uutta teknologiaa.
– Tilanne on hullu, koska yhä suurempi osa ihmisistä jatkaa työskentelyä jopa 70-vuotiaaksi. Ja 50 ikävuoden jälkeen työpaikan vaihto ei enää onnistukaan, virkamiesjohdossa työskennellyt ja yksinyrittäjäksi siirtynyt 61-vuotias Anne Cantelo sanoo Times-lehdelle.
Työmarkkinoiden ikäsyrjintää on kuvailtu vakavaksi ongelmaksi myös Suomessa. Ilmiö koskee erityisesti yli 55-vuotiaita, vaikka heillä on paljon työnantajien tarvitsemia tietoja, taitoja ja kokemusta.
– Yli 55-vuotiaiden kokema syrjintä työmarkkinoilla voi ilmetä monin eri tavoin kuten epäsuotuisina rekrytointiprosesseina, heikompana palkkauksena, vähäisempinä kouluttautumismahdollisuuksina ja olemattomina mahdollisuuksina edetä urallaan. Tämä ongelma on erityisen merkityksellinen, kun otetaan huomioon väestön ikääntyminen ja työvoiman tarpeet, Uudenmaan TE-toimiston kehittämispäällikkö Eija Lappalainen kirjoitti.