Verkkouutiset

Koira voi saada lämpöhalvauksen myös muualla kuin autossa. PIXABAY

Tämä virhe kesällä voi viedä koirasi hengen

Eläintä ei koskaan saa jättää yksin kuumaan autoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koko Suomessa kolkutellaan pian hellelukemia. Agria-eläinvakuutus muistuttaa koiranomistajia, että paahtava aurinko tekee pysäköidystä autosta tappavan kuuman. Vaikka ulkona ei tunnu kuumalta, sisällä autossa lämpötila nousee hyvinkin nopeasti.

– Älä siis koskaan jätä koiraa yksin autoon aurinkoisella säällä. Ikkunan raottaminen ei auta, Agria-eläinvakuutus muistuttaa tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ulkolämpötilan noustessa yli 20 asteen tai auton ollessa suorassa auringonpaisteessa, lämpötila auton sisällä nousee nopeasti sietämättömäksi, jopa yli 80 asteen. Ikkunoiden avaaminen raolleen ei juurikaan auta tilannetta. Muutaman sentin verran avoimista ikkunoista ilma ei pääse kiertämään tarpeeksi, jotta lämpötila auton sisällä viilentyisi. Lämpöhalvauksen riski on etenkin suorassa auringonpaisteessa ja helteellä korkea.

Koiran tärkein viilennyskeino on nenäontelon limakalvo eikä se pysty viilentämään itseään ihmisen tavoin hikoilemalla. Koiran hengittäessä tai läähättäessä nenäontelon kautta kulkevan ilmavirta saa aikaan jäähdytysvaikutuksen limakalvoilla ja viilentää koko koiraa. Kun ympäristön lämpötila nousee, koira ei pysty enää pitämään ruumiinlämpöään normaalina ja se voi saada lämpöhalvauksen.

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, nopeatahtinen hengitys, kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Koira voi menettää tajuntansa ja mikäli ruumiinlämpöä ei saada laskettua, se voi menehtyä.

Koira voi saada lämpöhalvauksen myös muualla kuin autossa, jos sitä esimerkiksi juoksutetaan liian kuumalla säällä. Kaikenlaiset aktiviteetit ja pitkät lenkit kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai iltaan, kun pahin auringonpaahde hellittää.

Mikäli epäilet lämpöhalvausta, siirrä koira varjoisaan, viileään paikkaan. Ensiapuna voit viilentää koiraa viileällä – ei kuitenkaan jääkylmällä – vedellä. Voit myös käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa niitä koiran ympärille. Yritä saada koira juomaan vettä ja vie se eläinlääkäriin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)