Verkkouutiset

Alexander Stubb poseerasi yhteiskuvassa vaalivalvojaisissaan sunnuntaina. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tutkijan mukaan Pekka Haavisto sai Jussi Halla-aholta vetoapua molemmilla kierroksilla

Nato-Suomen presidentiksi Alexander Stubb oli looginen valinta, toteaa Markku Jokisipilä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan presidentinvaalien toisella kierroksella laskenut äänestysaktiivisuus todennäköisesti johtuu siitä, että Jussi Halla-ahoa ykköskierroksella äänestäneitä jätti nyt käymättä uurnilla.

– Vaali oli tiukempi kuin gallupit näyttivät, mitä osaltaan selittää juuri se, että niin monet Halla-ahon kannattajat, jotka todennäköisemmin olisivat äänestäneet [Alexander] Stubbia, jäivät kotiin, sanoo Jokisipilä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vaalien toisen kierroksen äänestysprosentti oli 70,7, kun se ensimmäisellä kierroksella oli 75.

Ellun Kanoissa työskentelevä vaaliasiantuntija ja entinen kokoomuksen suunnittelupäällikkö Jukka Manninen arvioi, että galluppien valossa toisen kierroksen tulos näytti ehkä selvältä, mikä on saattanut vaikuttaa äänestysinnon laskuun. Eri medioiden julkaisemat gallupit ennen toista kierrosta ennakoivat Stubbille 53-54 prosentin kannatusta.

– Vaalituloksen tiukkuus syntyi siitä, että niin moni päätti olla äänestämättä. Myös mitätöityjä ääniä tuli varsin paljon, merkittävästi enemmän kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa, Manninen sanoo.

– Ensimmäisellä kierroksella nähtiin jopa hieman mysteeri, kun noin 150000 ihmistä, jotka eivät yleensä äänestä, innostuivat äänestämään ja äänet osuivat keskusta-oikeistoon.

Vaalit olivat Mannisen mukaan poikkeuksellisen henkilövetoiset.

– Molemmat kampanjat asemoivat itsensä poliittiseen keskustaan. Ehkä toisella kierroksella osa äänestäjistä päätti passivoitua siksi, ettei kuitenkaan löytynyt sitten sitä asiaa, jonka puolesta olisi haluttu ottaa kantaa.

Mannisen mukaan Haavisto sai myös loppua kohti tehtyä nousujohteisen kampanjan, mikä osaltaan vaikutti siihen, että hän sai 400000 ääntä enemmän kuin edellisellä kakkoskierroksella vuonna 2012.

Markku Jokisipilä sanoo, että Pekka Haavisto sai merkittävää kannatusta myös porvarillisilta äänestäjiltä.

– Haavisto teki erinomaisen tuloksen ottaen huomioon, että äänestäjien punavihreä blokki eli SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat ovat tällä hetkellä yhteensä vain noin 35 prosenttia kaikista äänestäjistä.

– Mielenkiintoisella tavalla Haavisto sai Halla-aholta vetoapua molemmilla kierroksilla. 1. kierroksella punavihreät äänestäjät ryhmittyivät jo suureksi osaksi hänen taakseen varmistaakseen, ettei Halla-aho onnistuisi nousemaan toiselle kierrokselle.

– Toisella kierroksella taas heistä [Halla-ahon kannattajista] niin monen jääminen kotiin nosti Haaviston suhteellista ääniosuutta merkittävällä tavalla, Jokisipilä jatkaa.

Jokisipilän mukaan vaalituloksessa sinänsä ei ollut mitään yllättävää.

– Tulos oli odotettu ja looginen sitä taustaa vasten, että kokoomus teki puoluekokouspäätöksen Nato-jäsenyyden puolesta jo vuonna 2006, ja Stubb on ollut yksi näkyvimpiä Nato-jäsenyyden kannattajia puolueessa. Kun nyt Nato-Suomelle valittiin presidenttiä, oli täysin loogista ja odotettavissa, että valinta kohdistuu kokoomuksen ehdokkaaseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)