Verkkouutiset

P-18-tutkaa muistuttava valemaali. / Christopher Miller / X

Tämä masto hämäsi Venäjän joukkoja – valemaaleihin iskenyt suuri määrä ohjuksia

Ukrainalainen terästehdas tuottaa haupitseja ja muita asejärjestelmiä muistuttavia rakennelmia rintamakäyttöön.

Venäjän asevoimien kerrotaan tuhlanneen runsaasti risteilyohjuksia ja muita kalliita asejärjestelmiä Ukrainan teettämien valemaalien tuhoamiseksi.

Puusta ja muista materiaaleista rakennetut valemaalit muistuttavat Himars-raketinheittimiä, tutka-asemia ja muita sotilaallisesti tärkeitä kohteita. Metsikön laidalla tai naamioverkon alla viritelmiä voi olla vaikea erottaa aidoista tiedustelulennokin kameralla.

Ukrainan suurin teräsvalmistaja Metinvest on rakentanut viime vuoden alun jälkeen satoja valemaaleja rintamalle. Financial Times -lehden mukaan niitä valmistuu noin 10–15 kappaletta kuukaudessa. Tehtaalla tehdään realistisia malleja D-20-haupitseista, amerikkalaisista M777-haupitseista, 35D6M-tutkajärjestelmistä ja esimerkiksi kranaatinheittimistä.

– Onnistumista mitataan valemaalien tuhoamisella. Se tarkoittaa, että olemme pelastaneet oikeat aseemme ja sotilaidemme hengen. Ja että vihollinen on tuhlannut jälleen arvokkaita asejärjestelmiään, Metinvestin johtaja sanoo.

Hänen mukaansa toiminta aloitettiin heti sodan alussa. Tehtaan ympärille rakennettiin juoksuhautoja, mutta aseita ei ollut. Valemaaleja tehtiin laatikoista, muovista ja roskakorista löytyneistä esineistä.

– Olimme alivoimaisia, mutta saimme armeijamme näyttämään suurelta, vahvalta ja taisteluvalmiilta. Ja pelotimme heidät pois, johtaja sanoo.

FT:n toimittaja Christopher Miller on jakanut viestipalvelu X:ssä kuvia Metinvestin rakentamasta kohteesta, joka muistutti läheisesti P-18-tutkajärjestelmää. Venäläisjoukot pitivät ”tutkaa” aitona ja tuhosivat sen arvokkailla täsmäaseilla.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)