Verkkouutiset

Sairaalaan käytävä Yhdysvalloissa. / NewYork-Presbyterian Queens

Talviepidemia kiihtyy – koronavirus voi heikentää vastustuskykyä

Tutkija muistuttaa monien virustautien vahingoittavan kehon immuunijärjestelmää.

Monissa maissa on varoitettu RS-viruksen, influenssan ja koronaviruksen aiheuttamasta poikkeuksellisen voimakkaasta talviepidemiasta.

Yhdysvalloissa monissa sairaaloissa on jo jouduttu ottamaan käyttöön telttoja ja muita varatiloja. Ilmiötä on selitetty niin sanotulla immuunivelalla, jonka taustalla olisi yleisten infektiosairauksien väheneminen pandemia-aikana käytettyjen epidemiatoimien seurauksena.

Global News -kanavan haastattelemat infektiosairauksien asiantuntijat pitävät termiä harhaanjohtavana ja jopa vaarallisena, sillä se voi edistää koronavirukseen liittyviä perättömiä väitteitä.

Erään teorian mukaan ihmisten immuunijärjestelmät olisivat heikommassa kunnossa, sillä ne eivät ole altistuneet tavalliseen tapaan patogeeneille viimeisten kahden ja puolen vuoden aikana. Toronton yliopiston apulaisprofessori Colin Furness tyrmää väitteen.

– Kuka tahansa immunologi voi kertoa, että tämä on pötypuhetta. Siihen sisältyy mielikuva immuunijärjestelmästä lihaksena, joka surkastuu vähäisestä käytöstä, Furness sanoo.

Hänen mukaansa kehon immuunipuolustus toimii pikemminkin kuin kuva-albumi. Tallessa olevat kuvat eivät katoa minnekään, vaikka niitä ei katso jatkuvasti. Iän myötä immuunijärjestelmän keho tosin heikkenee samoin kuin näkökykykin.

Taustalla ei ole vähäinen altistuminen patogeeneille. Lasten, nuorten ja perusterveiden osalta ei ole mitään mekanismia, jonka kautta immuunijärjestelmä heikkenisi itsestään.

– Toisin sanoen sinun ei tarvitse sairastaa pysyäksesi terveenä. Tässä ei ole mitään järkeä. Kun kohtaamme patogeenin ja muodostamme immuunivasteen, niin muistijälki on elinikäinen, Colin Furness jatkaa.

Infektion saamista tulisi pikemminkin välttää. Esimerkiksi RS-virukseen toistuvasti sairastuneiden lasten astmariski on korkeampi myöhemmällä iällä.

Voimakkaan talviepidemian taustalla voi olla koronaviruksen leviäminen. Kuten monet muutkin virukset, uskotaan sen vahingoittavan kehon immuunijärjestelmää.

– Emme tiedä, kuinka vahvasti ja kuinka pitkäksi aikaa. Mutta meidän on syytä olla huolissamme siitä, mihin tutkimustiedot tällä hetkellä viittaavat, Colin Furness sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS